Kako se kuha turska kava? Na Redditu osvanula zanimljiva rasprava, javio se i Turčin

Foto: Shutterstock

TURSKA KAVA priprema se u gotovo svakom kućanstvu na Balkanu i mnogima je omiljena vrsta kave, a riječ je o kavi koja ima daleku povijest i tradiciju, zbog čega je upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2013. godine. 

Zrna kave prvo se prže, a zatim se melju u fini prah i tako se dobije turska kava, koja se uz dodatak hladne vode i šećera polako kuha u džezvi. Kuha se polako, kako bi se dobila pjena, a iako na prvu zvuči jednostavno, svatko ju kuha na neki drugi način.

Tuska kava potaknula raspravu na Redditu

"Kako pravite tursku kavu? Već rano ujutro smo upali u raspravu kako je trebam skuhati jer svatko tvrdi da je njegov način ispravan pa me zanima kako je vi kuhate", glasi pitanje koje je postavio jedan korisnik Reddita, a drugi su korisnici odgovorili kako oni pripremaju tursku kavu.

"Hladna voda u džezvu. Dvije žlice kave u vodu, promiješati. Zakuhati da se kava počne dizati pa maknuti s vatre (ponoviti tri puta). Ostaviti dvije minute da se talog slegne i preliti u šalicu. Dodati šećer i mlijeko po želji", piše jedna korisnica Reddita.

"Izmjerim vodu (šalica i pol) i stavim u džezvu da zakipi, kada zakipi pola vruće vode stavim u šalicu, dodam žličicu kave i vratim je na plin dok ne krene rasti. Gasim plin, vraćam vodu iz šalice u džezvu i stavljam šećer", napisao je drugi, a s njim se složila još jedna korisnica, koja je navela da je taj način pripreme vidjela kod svoje mame i svojih baka.

"Napunim malu džezvicu skoro do vrha, dodam dvije žličice šećera, zakuham vodu, kada zavre, dodam tri žličice kave. Nakon toga smanjim vatru i na laganoj vatri zakuhavam dok se kava ne počne dizati, kada se digne do maksimuma, maknem s vatre i promiješam žličicom. Postupak zakuhavanja i dizanja ponavljam tri puta, nakon toga je kava gotova", napisala je treća korisnica.

Javio se tip iz Turske, objasnio kako oni to rade

U komentarima se javio i muškarac iz Turske te pojasnio kako se turska kava priprema kod njih.

"Turčin ovdje, opća praksa kuhanja kave u Turskoj je ovakva: stavite dvije žličice kave u džezvu (ili aparat za tursku kavu) za svaku šalicu kave, promiješate i uključite vatru na lagano, pričekate da se digne i gotovo je. Smatra se da je kava bolja ako se na površini kave stvore mjehurići", napisao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.