TURSKA KAVA priprema se u gotovo svakom kućanstvu na Balkanu i mnogima je omiljena vrsta kave, a riječ je o kavi koja ima daleku povijest i tradiciju, zbog čega je upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2013. godine.
Zrna kave prvo se prže, a zatim se melju u fini prah i tako se dobije turska kava, koja se uz dodatak hladne vode i šećera polako kuha u džezvi. Kuha se polako, kako bi se dobila pjena, a iako na prvu zvuči jednostavno, svatko ju kuha na neki drugi način.
Tuska kava potaknula raspravu na Redditu
"Kako pravite tursku kavu? Već rano ujutro smo upali u raspravu kako je trebam skuhati jer svatko tvrdi da je njegov način ispravan pa me zanima kako je vi kuhate", glasi pitanje koje je postavio jedan korisnik Reddita, a drugi su korisnici odgovorili kako oni pripremaju tursku kavu.
"Hladna voda u džezvu. Dvije žlice kave u vodu, promiješati. Zakuhati da se kava počne dizati pa maknuti s vatre (ponoviti tri puta). Ostaviti dvije minute da se talog slegne i preliti u šalicu. Dodati šećer i mlijeko po želji", piše jedna korisnica Reddita.
"Izmjerim vodu (šalica i pol) i stavim u džezvu da zakipi, kada zakipi pola vruće vode stavim u šalicu, dodam žličicu kave i vratim je na plin dok ne krene rasti. Gasim plin, vraćam vodu iz šalice u džezvu i stavljam šećer", napisao je drugi, a s njim se složila još jedna korisnica, koja je navela da je taj način pripreme vidjela kod svoje mame i svojih baka.
"Napunim malu džezvicu skoro do vrha, dodam dvije žličice šećera, zakuham vodu, kada zavre, dodam tri žličice kave. Nakon toga smanjim vatru i na laganoj vatri zakuhavam dok se kava ne počne dizati, kada se digne do maksimuma, maknem s vatre i promiješam žličicom. Postupak zakuhavanja i dizanja ponavljam tri puta, nakon toga je kava gotova", napisala je treća korisnica.
Javio se tip iz Turske, objasnio kako oni to rade
U komentarima se javio i muškarac iz Turske te pojasnio kako se turska kava priprema kod njih.
"Turčin ovdje, opća praksa kuhanja kave u Turskoj je ovakva: stavite dvije žličice kave u džezvu (ili aparat za tursku kavu) za svaku šalicu kave, promiješate i uključite vatru na lagano, pričekate da se digne i gotovo je. Smatra se da je kava bolja ako se na površini kave stvore mjehurići", napisao je.