POSSET od limuna desert je koji trebate ovog ljeta. Lagan je i kremast, sa savršenom teksturom koja podsjeća na panna cottu. Nećete moći stati nakon jednog zalogaja, kažu svi koji su ga probali. Ako ste obožavatelji limuna, tim bolje, jer u ovom se inače podrijetlom britanskom desertu sve vrti oko - limuna! Osim toga, super ga je jednostavno napraviti.
Posset od limuna dobiva svoju teksturu kroz jednostavan, ali pomalo fascinantan proces (znat će oni koji kod kuće vole kemijati s mliječnim proizvodima i kiselinama). Kada vrhnje i šećer lagano zagrijemo, postaju glatka i svilenkasta smjesa. Zatim, kada se doda sok od limuna, njegova kisela svojstva uzrokuju zgušnjavanje i stvrdnjavanje smjese. Otuda ta pudingasta struktura.
Tri sastojka, jednostavna priprema
Samo zagrijete vrhnje i šećer, kratko prokuhate, dodate limunovu koricu i sok, kuhate dok se ne zgusne, procijedite, ohladite i to je cijela mudrost.
Još par savjeta
1. Koristite svježi sok od limuna koji ste sami iscijedili jer to nije neka nauka, dok kupovni, već iscijeđeni nisu svježi, a i često imaju razne primjese.
2. Procijedite smjesu - nakon kuhanja posseta, svakako propasirajte kroz sitno sito kako biste uklonili koricu ili pulpu, pa ćete biti sigurni da ćete dobiti glatku i baršunastu teksturu.
3. Nemojte žuriti, neka se posset dobro ohladi i stegne. Zato nam je draža opcija da, umjesto par sati, posset odstoji preko noći i zgusne se kako treba.
4. Kad je sve spremno za jelo, slobodno mu još dodajte preljeve, svježe voće, šlag...
Prejednostavan recept za ovaj osvježavajući desert možete pronaći na ovom linku.