Makedonsko makalo, umak na bazi češnjaka, trenutno je najbolji umak na svijetu

Foto: Shutterstock

Makalo je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt.

Postoji niz makala koja mogu uključivati ​​pečene ljute papričice, patlidžane, zelene rajčice, svježe ili pečene crvene rajčice ili kuhani krumpir. Makalo se može poslužiti kao umak ili kao predjelo, ovisno o sastojcima koji se koriste, a obično se jede s puno kruha i sira te je izvrstan dodatak mesu s roštilja.

Prema TasteAtlasu, makedonsko makalo je trenutno najbolji umak na svijetu. U nastavku vam donosimo recept za ovo jelo koje možete jesti i kao namaz na kruhu, uz roštilj, kao umak - kako god želite.

Potrebni sastojci

Sastojke možete prilagoditi sebi jer, kao što smo gore naveli, u makalo može ići zaista svašta, no za osnovni recept trebat će vam:

  • češnjak
  • ulje
  • ocat
  • voda
  • ljute pečene papričice
  • sol
  • peršin.

Kako ga napraviti

Češnjak prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu zdjelu za pasiranje češnjaka. Možete ga staviti i u blender, no umak će imati bolji okus ako ga ručno ispasirate u drvenoj zdjeli. Češnjaku dodajte sol (količinu prilagodite svojim preferencijama) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smjesu poput majoneze.

Češnjaku dodajte ulje i miješajte dok se sve ne ujednači. Postepeno dodajte ocat i promiješajte, a zatim dodajte i mlaku vodu te ponovno dobro promiješajte. Na kraju dodajte i ljute papričice te sitno nasjeckani peršin (po želji), pomiješajte i poslužite uz kruh.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.