Najskuplji sir na svijetu proizvodi se u Srbiji

Foto: Pixabay

NAJSKUPLJI sir na svijetu proizvodi se od magarećeg mlijeka, a kako prenosi Al Jazeera Balkans, jedan kilogram se prodaje po cijeni od tisuću eura. Sve je počelo u Srbiji, u prirodnom rezervatu Zasavica pored Sremske Mitrovice, gdje su nedavno započeli s proizvodnjom ovog neobičnog sira, a način pripreme ne otkrivaju nikome. 

Izrada sira od magarećeg mlijeka je dugotrajan i težak proces, što je vjerojatno i jedan od razloga zašto u svijetu nema sličnih primjera. Za kilogram sira potrebno je 25 litara magarećeg mlijeka, što je količina koja se od jedne životinje može dobiti tek za dvije godine. U Zasavici se godišnje proizvede otprilike 100 kilograma sira.

O magarcima se brine desetak ljudi, a kažu da životinje nisu zahtjevne. Hrane se sijenom, dijelovima kukuruza i vodom. U rezervatu se pomno čuvaju proizvodi, a među njima se osim sira nalaze i sapun od magarećeg mlijeka, dnevna i noćna krema te liker.

Kreme su skuplje od sira, a svi se proizvodi prave po narudžbi, uglavnom za kupce iz Velike Britanije i arapskog svijeta. Miropa Kunić, radnica u rezervatu, kaže da ove životinje, koje se muze jednom dnevno, daju mnogo manje mlijeka nego krave. Recept je strogo čuvana tajna, a poznato je samo da se magareće mlijeko miješa s kozjim kako bi sir dobio na mekoći. 

Magareće mlijeko sadrži samo jedan posto masnoće, bogato je A, D i E vitaminima, kalcijem i omega-3 masnim kiselinama, a sadrži i 60% više vitamina C od kravljeg mlijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.