U lovu na veliku ribu ulovljena tuna od 144 kilograma, stara najmanje 11 godina

Foto: Tunalicious Festival

ZA VIKEND se u Poreču održao Tunalicious Street Food Festival, uz dvodnevno natjecanje u lovu na veliku ribu. Tijekom dva dana natjecanja tim Hook Up ulovio je dvije tune, uključujući i najveću ribu turnira, što im je donijelo prvo mjesto. Najveća tuna natjecanja težila je 144.64 kg i bila duga 211 cm, a stručnjaci procjenjuju da je stara najmanje 11 godina.

Ovim ulovom ekipa Hook Up je preokrenula rezultat natjecanja i preuzela pobjedu od ekipe Black koja je prvog dana ulovila tunu od 131.08 kg. Na trećem mjestu je ekipa Sampei Puč Pomer s tunom težine 130 kilograma. 

Na ovogodišnjem izdanju TunIstre sudjelovalo je više od 30 ekipa, a tijekom natjecanja zabilježeno je 87 aktivnosti na brodovima te ulovljeno ukupno 69 riba, iako su vremenske neprilike na moru bile izazovne za sve natjecatelje, a osam je riba neozlijeđeno pušteno u more prema catch&release principu.

Ostali su jadranski kapitalci vagani pred tisućama Porečana i gostiju. „Kada zbrojimo rezultate i aktivnosti tijekom ova dva dana, postaje jasno da je ulov bio iznimno bogat. To potvrđuje da je Poreč mjesto gdje se love velike ribe i ostvaruju trofejni ulovi", izjavio je Mateo Ostojić, predsjednik Športsko ribolovnog kluba Big Game 4Tuna.

Ekipe su se borile protiv velikih primjeraka riba, osam jakih otrgnulo se s udice, a zadnjeg je dana ulovljen te neozlijeđeno pušten natrag u more morski pas modrulj. Govorilo se i o kvaliteti mesa ulovljene ribe. „Preliminarne analize pokazuju da su tune iz ovog područja iznimne kvalitete. Uzorci prikupljeni prije vaganja upućuju na to da su uvjeti života u ovom dijelu Jadrana izuzetno povoljni za njihov razvoj“, istaknuo je dr. sc. Jerko Hrabar s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Osim turnira u lovu ribe, posjetitelji su na 6 gastrokućica mogli isprobati razna street food jela od tune, od tuna ceviche tacosa, preko tuna topljenog sendviča, paccheri al tonno tjestenine, tuna tandori ražnjića s pita kruhom i bruschetta, do kombinacije tune sa škampima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.