Namirnice koje bi svaki ljubitelj ljutog koji drži do sebe trebao imati u kuhinji

Editorial credit: Christopher Sciacca / Shutterstock.com

LJUBITELJIMA ljute hrane danas je vjerojatno najdraži dan u godini - 16. siječnja obilježava se Međunarodni dan ljute i začinjene hrane. Povodom toga odlučili smo napraviti kolekciju pikantnih recepata, koju možete pronaći ovdje, ali i popis namirnica koje bi svatko tko voli ljuto trebao imati kod kuće, a trenutno su trendi i u svijetu. 

1. Kimchi

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo, odnosno zimnica, čije komponente mogu varirati, ali obično uključuju kombinaciju povrća, češnjaka, đumbira, čili papričica, soli i ribljeg umaka. Smjesa se kiseli i fermentira, što je izvorno bio način čuvanja povrća tijekom zimskih mjeseci. Povrće koje se koristi je primarno kineski kupus (onaj duguljasti, pomalo namreškanih listova kao kelj), ali i daikon, mladi luk, pa i mrkva.

Prilično je ljut, kiselkast i ponekad nekima čudnog okusa jer se u pripremi koristi riblji umak, a katkad i umak od kamenica, na što zapadnjaci nisu toliko navikli. Nama je kimchi odličan, a našli smo i onaj koji je prilagođen okusima na ovim prostorima, odnosno kimchi bez ribljeg umaka, pa je ujedno i veganski - onaj brenda Volim ljuto.

Ako nikad niste probali kimchi od bilo kojeg proizvođača, a volite ljuto, preporučili bismo da to učinite što prije - nama je odličan uz neko masnije meso ili stir fryeve, a ponekad ga kombiniramo i uz neke tradicionalne stvari pa ga kao kiselu salatu jedemo uz pečeno pile i mlince.

Nedavno smo čak na TikToku našli video u kojem jedan korisnik tekućinu od fermentacije kimchija koristi kao temeljac za podlijevanje rižota, tako da je jasno da su uz ovu korejsku deliciju mogućnosti bezbrojne.

@jun.and.tonic I made this while I was sick but the cheesy kimchi flavour came through strong. And if that's not a testament to how flavourful and wonderful a dish is, I don't know what is. 🙃 #risotto #kimchi #dinnerideas #soju ♬ New York Herald Tribune (A bout de souffle) - Martial Solal

>> Imamo odličan recept za kimchi, totalno prilagođen početnicima u kuhinji

2. Sriracha i drugi ljuti umaci

Sad već kultni ljuti umak sve je popularniji u cijelom svijetu, a kod nas, naravno, malo kasni, no ipak je stigao. Iako ima brdo proizvođača (imamo čak i hrvatsku srirachu koja je dobila jednu zvjezdicu na Great Taste Awardsu 2020. godine), vodeći su brendovi Uni Eagle i Flying Goose.

Mi smo fanovi one klasične, no nećemo odbiti ni obožavanu srirachu mayo, koja nam dobro dođe kad želimo malo "podivljati" sa sushijem iz dostave. Naravno, nikad iz mode neće izaći ni tabasco kao jedan od ljutih umaka koji se dobro drže već desetljećima.

>> Idemo po dućanima: Ovo je naša najljuća lista prošle godine

3. Gochujang

Ova korejska pasta od ljutih papričica postala nam je toliko draga da u kuhinji radije nemamo mlijeka nego da ostanemo bez nje. Posebna je to vrsta ljutine, ne ona koja vas prereže u grlu pa ostajete bez daha, već lijepa toplina koja se širi cijelom usnom šupljinom (ako ne pretjerate, naravno).

Kako je koristiti? Možete je dodati u neka klasična korejska jela, ali ova je pasta toliko svestrana da je mi rado kapnemo u juhu (ako je pregusta, uvijek je prije dodavanja u juhe malo razmutite s toplom vodom ili juhom da je ne biste poslije morali "hvatati i razbijati" po loncu), propirjamo na njoj kuhano povrće ili je dodamo u gotove noodlese (da, stvarno to nekad jedemo).

Kad smo kod gochujanga i noodlesa, oboje možete pronaći u korejskom dućanu u Zagrebu Korean Mart, koji mi rado svako malo posjetimo, a više o ponudi i lokaciji saznajte na ovom linku. Imaju i kimchi.

@good_food_mood__ 🍜One Pot, One Portion | Cheesy Gochujang Noodles🍜 No matter your plans this weekend, I reckon you need these noodles in your life! You need: - 1 tbsp sesame oil - 2-3 cloves garlic - 1 tbsp gochujang - 250ml water (+ more if needed) - 1 nest noodles - 1 1/2 tsp soy sauce - Squeeze of honey - 70g grated mozzarella - 1 spring onion - Sesame seeds Heat a pan over a medium heat then add the sesame oil. Finely mince the garlic then add to the pan and fry gently for a couple of minutes. Add the gochujang and fry for 2 more minutes. Add in the water (*see next step for notes on water) and mix to disperse the gochujang. Add in your favourite noodles and let them cook. *Add more water if needed, depending on the type of noodles you use and the size of your pan. If you’re using fresh noodles you’ll probably want to use less water. Once the noodles are soft, season with the soy sauce and a squeeze of honey then add in the mozzarella and mix until melted. Finely slice the spring onion then add that to the noodles, leaving a few for the top. Serve up and top with the remaining spring onions and a sprinkle of sesame seeds. #goodfoodmood #onepotoneportion #oneportion #singleserve #onepot #gochujangnoodles ♬ original sound - Eleanor | One Pot, One Portion

>> Što je gochujang i kako ga koristiti u kuhanju?

4. Čili u prahu i pahuljice

Namjerno ćemo na ovoj listi izostaviti mješavine, dry rubove, odnosno suhe marinade i BBQ umake, već ćemo izdvojiti bazični čili u prahu i pahuljice, koje je dobro uvijek imati pri ruci jer se od njih može napraviti svašta, od domaćih mješavina do suhih, ali i mokrih marinada, pa i sveprisutnog čili ulja, za kojim trenutno luduju društvene mreže.

Prilikom nabavke čilija, kao i svih ostalih začina, uvijek imajte na umu da ne kupujete neku nenormalnu količinu jer je jeftinije ili ćete možda dobiti popust - svi začini s vremenom gube intenzitet pa to više nije to. Kupite onoliko koliko znate da ćete iskoristiti u narednih par mjeseci pa onda skoknite po novu zalihu kad je stara na izdisaju.

@foodiechina888 How to make Chinese chili oil like a pro? #recipe #chilioil #chinesefood #cooking ♬ Every Summertime - NIKI

5. Ljuta crvena paprika

Ne bi bilo fer da izostavimo ljutu namirnicu na kojoj smo svi u regiji odrasli, a riječ je o sušenoj ljutoj crvenoj paprici, koja je neizostavna za fiš paprikaš, čobanac, ali i kao posip po hladetini, koja je u ovo doba godine prava poslastica (za one koji je vole). Kod nas je najcjenjenija ona baranjska, poznata po svojoj karakterističnoj vibrantnoj crvenoj boji, aromatičnosti i slatkastom okusu.

6. Curry pasta

Curry pasta (ne curry prah) može biti super za držati u hladnjaku jer traje sto godina (ok, možda ne baš sto, ali skoro). Bilo da nađete crvenu ili zelenu, a u današnje se doba može pronaći ako ne po supermarketima, onda u mnogim specijaliziranim internacionalnim shopovima po Zagrebu, curry pastu možete koristiti na više načina.

Osim tradicionalno za curry koji grije dušu i tijelo u ovim hladnim mjesecima - mesni, povrtni, s tofuom ili čak i ribom - nama je curry pasta super za premazati meso kao nekom gustom marinadom. Jedino oko čega morate biti pažljivi je grilanje (ili pečenje na tavi) jer prejak plamen nije dobrodošao kako pasta ne bi izgorjela i poprimila gorak okus.

>> U Zagrebu se otvorio indijski dućan, provjerili smo što nude

>> Danas je Svjetski dan ljute i začinjene hrane, imamo 15 pikantnih recepata

>> Bili smo u najpoznatijem hrvatskom dućanu specijaliziranom za ljuto, nude čudesa

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.