Njegovi restorani prikupili su 21 Michelinovu zvjezdicu, više od bilo koga na svijetu

Foto: Ducasse Paris

U KULINARSTVU je Michelinova zvjezdica mjerilo kojim se mjeri veličina. Većina kuhinja diljem svijeta bila bi vrlo zahvalna da zaradi samo jedno takvo priznanje.

Doista, najviše što svaki pojedinačni restoran može zaraditi je tri. Ali istaknuti kuhari ovih dana vode više restorana, često na više kontinenata. I tako je nedavno potvrđeno koji je od ovih serijskih ugostitelja skupio najviše Michelinovih zvjezdica na globalnoj razini.

Pobjednik mora zahvaliti svojim sretnim zvijezdama - svih 21. Alain Ducasse, monegaški majstor koji već gotovo 40 godina vodi cijenjene restorane, ponosni je dobitnik više od niza Michelinovih zvjezdica.

Na drugom mjestu liste je, sa skromnih 17 zvjezdica, Gordon Ramsay, a slijedi ga Pierre Gagnaire, koji je skupio ukupno 14 zvjezdica za svoje voljene interpretacije francuske fuzije.

34 kuhinje na tri kontinenta

Ducasse nadzire nevjerojatne 34 kuhinje raspoređene na tri kontinenta i u sedam zemalja. Njegova najbolje ocijenjena mjesta uključuju legendarni Le Louis XV u Monaku, gdje održava tri zvjezdice više od tri desetljeća, i njegovu istoimenu ispostavu The Dorchester u središtu Londona.

Američki gosti koji žude za okusom njegove kuhinje mogu uživati ​​u jelima Rivea Las Vegas i Benoit New York - iako niti jedan restoran trenutno nema zvjezdicu.

Treba napomenuti nekoliko važnih stvari. Prvo i najvažnije, zvjezdice se dodjeljuju restoranima, a ne pojedinačnim kuharima. Ali u slučaju Ducasseovog golemog carstva, on je osobno otvorio sve te kuhinje.

Dakle, definitivno mu je dopušten veliki dio slave. Iako pedantni ljudi inzistiraju na isticanju da je izraz "kuhar s Michelinovom zvjezdicom" tehnički pogrešan, on je prisutan još otkako je francuska tvrtka za gume prvi put uvela svoj sustav dodjele nagrada 1926. godine.

Također je vrijedno zapamtiti da se Michelinovi vodiči obnavljaju svake godine, a pogođene regije i zemlje dobivaju svoje pobjednike u raspoređenim razdobljima tijekom kalendarske godine. Stoga će se broj zvjezdica koje Ducasseovi restorani drže upravo u ovom trenutku vjerojatno promijeniti u, recimo, ožujku sljedeće godine, kada Francuska dobije svoj Michelinov vodič za 2024. godinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.