Noelov sendvič s mortadelom nije loš, ali je premastan. Slastice su im fine

Foto: Index

JOŠ početkom travnja Noel je otvorio pekarnicu u Ulici popa Dukljanina, odmah do restorana, nedaleko od "džamije". Čuli smo da prodaju super sendvič s mortadelom pa smo otišli probati. Navodno je i pizza fina i pokušali smo je kupiti u dva navrata, u razmaku od mjesec dana, ali nismo uspjeli uhvatiti komad.

Nije nam baš sjeo

Kod tog slavnog sendviča u sourdough focacci s mortadelom, sirom brie i pestom (30 kn) nam je problem bio to što je prepun ulja, pretpostavljamo iz preuljastog pesta. Zbog toga je cijeli sendvič bio mastan i malo nezgodan za jesti. Sama focaccia je ok, mortadela isto.

Slatko je odlično

Između ostalih slastica, Noel nudi babku s bademom ili čokoladom. Babka je nešto između kruha i kolača, pojednostavljeno bismo mogli reći da je to jedna vrsta izvrnute orahnjače (ako uspoređujemo s na našim područjima poznatijim slatkim kruhom) i može se raditi s raznim punjenjima, od tradicionalnog oraha, maka i grožđica do trenutno popularne verzije s Nutellom.

Vjeruje se kako se izvorno radila u židovskim zajednicama istočne Europe, a ime je veže za Poljsku, od riječi baba, to jest baka. Specifično je za ovaj slatki kruh da se tijesto razvalja, premaže nadjevom, zamota, a onda razreže uzdužno na pola pa "zavrti" u, može se reći - lažnu pletenicu, kako bi babka dobila svoj prepoznatljivi oblik.

Deblju šnitu babke s cimetom i bademom, koja se reže iz štruce pa izvaže, u Noelovoj pekarnici platili smo 21 kunu (kilogram je 150 kn). Babka je gusta, mirisna, tijesto je odlično i puno okusa, nimalo suho. Zasitna je jer ipak se radi o masnom tijestu s punjenjem od badema, lagano u zimskom tonu, ali nemamo ništa protiv toga da pojedemo šnitu usred ljeta.

Kolač od limuna je baš ljetni

Uzeli smo i mini lemon pound cake za 19 kuna. Inače, pound cake je biskvitni kolač najsličniji našim kuglofima (ne od dizanog tijesta, već gusti i masniji biskvit). Dobio je ime jer se nekad pravio od četiri sastojka, a to su brašno, maslac, jaja i šećer, i to tako da od svakog sastojka u kolač ide po jedan pound, što je mjerna jedinica koja je jednaka otprilike 450 grama.

Taj se omjer mijenjao kroz godine, odnosno stoljeća jer je prvi recept zapisan još u 18. stoljeću, pa se pound cakeom danas naziva svaki masniji kolač s raznim okusima i dodacima, a karakteristično je da se peče u duguljastom, dubljem kalupu i reže na šnite. Ovaj naš mini pound cake, odnosno kolač od limuna iz Noela, nije bio u obliku šnite, već dobijete cijeli komadić iz mini kalupa.

Preliven je šećernom glazurom i jako sočan, a ima i borovnice. Borovnice i limun su stara ziheraška kombinacija koja uvijek pali tako da je Noel s ovim kolačem definitivno pogodio.

U tjednu su otvoreni do 6 popodne

Rade svaki dan osim nedjelje. Od ponedjeljka do petka Noel Bread&Deli otvoren je od 7 ujutro do 6 popodne, a subotom od 8 ujutro do 3 popodne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.