IAKO se čini da je zima pri kraju, ne nazire se kraj bolestima i prehladama. Za njih navodno postoji jedan odličan, prirodni lijek koji nazivaju i "talijanskim penicilinom", a riječ je o ovoj ukusnoj juhi u kojoj Talijani uživaju i najviše ju prave kada je sezona gripa i prehlada.
Ovo smo jelo pronašli kod tiktokerice čiji je recept postao viralan, s preko 50 milijuna pregleda na društvenim mrežama, a ona je napisala da je "talijanski penicilin" ili pastina, kako još zovu ovu juhu, bila glavna juha u njihovom kućanstvu kada se netko razbolio.
Recept za viralnu juhu
"Moje mama i baka često bi radile ovu juhu kada smo se razboljeli i kunem se da smo se, kad bismo je pojeli, već nakon jednog dana osjećali bolje", napisala je u opisu svog videa. U nastavku pronađite recept za ovo čudo od juhe.
@thecookingmawma “Italian Penicillin” or Pastina to us, was a staple in our house growing up when we were under the weather. Mom and Nonna made it for us and I swear within a day we were feeling better😂 they had all the tricks and old wives tales to fix everything. I know if I can be half the mama they were, I’ll be alright :) 4 cups organic chicken or veggie broth 6 cups water 3 celery ribs, cut in half 3 carrot stalks, peeled and cut in half 6 garlic cloves, whole 1 whole onion, yellow or white 1tsp salt 1-2tbsp chicken bouillon (optional) Pastina, orzo, Ditalini pasta of your choice Sprinkle with Parmesan cheese In a stock pot, combine water and chicken broth. Add all vegetables and bring to a boil on medium high heat. Once boiling, bring heat to medium low and cover partially and cook for 45 minutes. After 45 minutes, with a slotted spoon, remove veggies from broth and place in blender with 2 full ladles of broth and the chicken bouillon. Blend and add back to broth. Cook your favorite pasta (separately) and pour broth mix over. Sprinkle with cheese. Enjoy! ⚠️ I do not authorize any other accounts to download and use my videos for their own channels on any social media platforms without my direct, prior, written consent. #italianpenicillin #pastina #chickensoup #fluremedy #veggiesoup #thecookingmawma #nostalgia #easyrecipes #naturalremedies #tastemademedoit #fyp ♬ Dolce Nonna - Wayne Jones & Amy Hayashi-Jones
Od sastojaka će vam za ovu juhu trebati sljedeće:
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1.5 l vode
- 3 stabljike celera
- 3 mrkve
- 6 režnjeva češnjaka
- 1 glavica luka
- 1 žličica soli
- 1 kocka za juhu
- tjestenina po izboru (Talijani koriste sitnu tjesteninu pastinu)
U velikom loncu za početak pomiješajte vodu i pileći temeljac, a zatim dodajte povrće (celer i mrkvu narežite na štapiće, luk ne trebate rezati) i pustite da zavre na srednje jakoj vatri. Nakon što zavre, smanjite temperaturu na srednje nisku, djelomično poklopite i kuhajte 45 minuta.
Nakon 45 minuta iz juhe izvadite povrće i stavite ga u blender s dvije pune žlice juhe i dvije kocke za juhu. Dobro izblendajte, a zatim dodajte u juhu i promiješajte. Skuhajte svoju omiljenu tjesteninu (može biti pastina ili neka druga) i prelijte ju juhom, a možete dodati i malo naribanog sira.