Ove će se godine na Štrudlafestu jesti štrudle u preko sto varijanti

Foto: Štrudlafest

JAŠKOVO, malo mjesto kraj povijesnog grada Ozlja u Karlovačkoj županiji, poznato i kao selo štrudle, od 1. do 3. rujna bit će domaćin Štrudlafestu. Događanju koje od 2016. godine okuplja ljubitelje štrudle, tradicijske kuhinje i uživanja na svježem zraku.

Prvi Štrudlafest uslijedio je nakon što je Jaškovo 6. rujna 2015. postavilo Guinnessov rekord izradivši najdužu štrudlu na svijetu dužine 1479.38 metara. Od tada, Štrudlafest je postao godišnja tradicija koja privlači posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Više od stotinu okusa štrudli

Na nekih pola sata od Zagreba, prvi vikend u rujnu, Jaškovo će postati središte događanja posvećenih tradiciji i kulturi štrudle. Osim degustacije različitih okusa štrudli, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u raznim aktivnostima i radionicama.

Festival počinje u petak, 1. rujna, premijerom Štrudla pub kviza, a navečer će za sve posjetitelje nastupiti Luka Nižetić. Subota donosi natjecanje u pripremi štrudle, gdje će se natjecatelji boriti za titulu najbolje štrudle Hrvatske pred stručnim žirijem. Među članovima žirija naći će se i Domagoj Jakopović Ribafish.

Za najmlađe posjetitelje pripremljen je Dječji trokut, Rally kids corner, jahanje, vožnja vlakićem, Aquatikina žabaonica te stare seoske igre poput kamenčkanja i kozečkanja. Također, kako bi dodatno zabavili i velike i male, organiziran je labirint u kukuruzu gdje će svi tražiti pravi put prema štrudlama.

Posebne atrakcije uključuju ranč sa škotskim govedima, janjetinu s ražnja corner te poseban prostor "Na dvorišću tete Marice", gdje će posjetitelji moći upoznati tajne izrade domaće štrudle. Štrudle pripremljene na gastro radionicama bit će dostupne za kupnju na štandu udruge "Jak kao Jakov", dodajući humanitarnu notu ovom događaju.

Jedan od zanimljivosti ovogodišnjeg festivala je i Teslina štrudla. Posjetitelji će imati priliku saznati zanimljivu vezu između Nikole Tesle i štrudle u posebnom kutku organiziranom u suradnji s Nikola Tesla Experience Centrom iz Karlovca.

Uz sve navedene aktivnosti, posjetitelji će imati priliku kušati više od stotinu okusa štrudli, upoznati se s tradicijom i kulturom ovog kraja te uživati u prirodnim ljepotama Jaškova.

Za sve ljubitelje štrudle koji žele isprobati jedan od najpopularnijih recepata s festivala, imamo posebnu poslasticu. Štrudla jaškovskog baruna jedna je od najtraženijih na Štrudlafestu, a recept možete pronaći i isprobati putem ove poveznice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.