VEĆ je poznato da je pokojna britanska kraljica Elizabeta II. jako voljela deserte, a osobito čokoladu. Darren McGrady radio je kao kraljevski kuhar i za princezu Dijanu, a za kraljicu je kuhao sve do njezine smrti. Kako je jednom prilikom ispričao za People Magazine, "kraljica je bila ovisnica o čokoladi", a osim njezinog omiljenog deserta, torte od čokolade s keksima, koja je bila omiljena i njezinim unucima, prinčevima Williamu i Harryju o kojemu smo već pisali, obožavala je i čokoladnu pitu.
Po čemu je posebna
Kako navode recepti, kraljičina omiljena pita u originalu se zove The Queen’s Chocolate Perfection Pie, što bi ju u prijevodu opisalo kao "kraljičino savršenstvo od čokoladne pite", a navodno je upravo ova pita godinama bila posluživana na ručkovima i večerama kada bi ugošćivala kraljeve i predsjednike.
"Ovu pitu čine slojevi čokoladnog moussea, sloj kreme od cimeta i sloj meringe", rekao je McGrady, a podijelio je i da je čokoladnu pitu redovito jela do kraja života. Ispričao je i kako je za rođendan obično imala običnu čokoladnu rođendansku tortu, koju je najradije jela u privatnosti sa svojim suprugom, princom Filipom.
Ispričao je kako je kraljica bila sitna žena koja je jela više manjih obroka dnevno, a iako je obožavala čokoladu i ovu čokoladnu pitu, bila je disciplinirana oko svoje linije pa bi uzela samo jedan, najtanji komad.
Kako se priprema
Za kraljičinu savršenu pitu od čokolade trebat ćete pripremiti klasično tijesto za pite u kojemu je najvažnije pravilo da tijesto ne mijesite predugo, odnosno da se hladni maslac ne istopi, kako bi ostalo pahuljasto i lagano lisnato. Prvi sloj pripremite od jaja, šećera, vinskog octa, soli i, naravno, cimeta, sve zajedno zakuhajte miješajući pjenjačom te stavite peći u napola ispečeno tijesto.
Zatim otopite čokoladu sa žumanjcima i prelijte preko prvog sloja pa sve vratite u pećnicu na još nekoliko minuta. Treći je sloj tučeno vrhnje s cimetom, a zadnji sloj je mješavina šlaga i otopljene čokolade (ove slojeve možete i zamijeniti pa čisti šlag može biti na vrhu). Na kraju posipajte ribanom tamnom i bijelom čokoladom, iako možete staviti i samo jednu, u količini po želji.
Iako možda s ovom pitom ima malo više posla, moramo se složiti da je baš raskošna i prava kraljevska. Ovdje pogledajte recept sa svim originalnim sastojcima i detaljnim uputama za pripremu.