Ovo je najskuplja sorta grožđa na svijetu, jedna bobica može stajati i do 400 eura

Foto: yoshimasa_hoshiba/Instagram

RUBY ROMAN najskuplja je sorta grožđa na svijetu, a dolazi iz japanske prefekture Ishikawa. Ovo XL grožđe intenzivnog je okusa zahvaljujući velikoj koncentraciji šećera, a samo jedna bobica može stajati i do 400 eura. Tijekom aukcije 2020. godine 900 grama grožđa Ruby Roman prodano je za 11 tisuća dolara, a zbog toga se postavlja pitanje - kako jedna sorta grožđa može biti toliko skupa? Evo i odgovora. 

Odakle ova sorta grožđa?

Za početak malo o podrijetlu. Ruby Roman raste isključivo u prefekturi Ishikawa, u regiji Chūbu u Japanu, na otoku Honshū. Uzgoj ove sorte započeo je u proljeće 1995. u Centru za poljoprivredna istraživanja Sand Dunes, gdje je 400 sjemenki crnog grožđa, nazvanog Fuji Minoru, posađeno na pokusnoj parceli kako bi se zadovoljile želje uzgajivača grožđa. 

Biljke su počele cvjetati oko 1997. godine, a samo četiri od 400 primjeraka dale su plodove, među kojima je bila i sorta Ruby Roman. No, ova je sorta grožđa na tržište došla tek 2008. godine i postigla je velik uspjeh, pa su joj i cijene rasle.

@insider These massive grapes are closely monitored during the growing process #Grapes #Fruit #Foodtok ♬ original sound - Insider

Kriteriji za klasificiranje grožđa kao Ruby Roman iznimno su strogi - svaka bobica mora težiti najmanje 20 grama, imati minimalni promjer od 30 milimetara i imati udio šećera od 18 posto. Postoji čak i premium klasa Ruby Roman grožđa, s bobicama koje prelaze 30 grama. 

Kriteriji za klasificiranje vrlo su strogi

Prije nego što dođu na tržište, bobice se pregledavaju jedna po jedna, a nakon što prođu provjere, na svako se pakiranje stavlja potvrda o autentičnosti. Ruby Roman uz to ima jarku rubin-crvenu boju i posjeduje nevjerojatnu slatkoću, zbog čega bobice podsjećaju upravo na ovo drago kamenje.

Ruby Roman uzgaja se u staklenicima, gdje se, osim veličini, nijansi i razini šećera, pozornost pridaje još nekim parametrima - intenzitetu svjetla, koje je ključno za razvoj boje, jer nedovoljna količina svjetla rezultira blijedim grožđem. Važna je i kontrola temperature i cirkulacija zraka, sve samo kako bi grožđe imalo grozdove koji su jednake veličine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.