HOLY DONUT je simpatična slastičarnica u centru Karlovca (Križanićeva 22) u kojoj se sve vrti, kako i samo ime kaže, oko krafni. Najčešće su to one s rupom u sredini, s glazurama u sto različitih boja i dodacima kao što su poznati slatkiši, keksi, pa i voće.
S obzirom na to da izgledaju jako razigrano, popularne su na rođendanima, vjenčanjima i svim sličnim proslavama, i kao poklon i kao desert. U igri su Karlovac i okolica, no za Holyjevim krafnama poludjeli su i Zagrepčani, kojima nije teško potegnuti do grada na četiri rijeke da bi omastili, to jest zasladili brk nekom šarenom krafnom.
Nas je zanimalo kako je točno sve počelo, pa smo porazgovarali s vlasnicom Sinaldom Češković, koja je u ovu slatku avanturu sa suprugom ušla prije gotovo pet godina.
"Ideja za otvaranjem donut bara pojavila se spontano. Naime, s obzirom da je moj suprug bivši profesionalni košarkaš, često smo putovali i selili se iz godine u godinu u novi grad ili čak u novu državu. Jedno jutro, dok smo ispijali kavu s njegovim suigračima, krenuo je razgovor što će raditi nakon košarkaške karijere. U tom trenutku smo jeli donute (krafne s prepoznatljivom rupom u sredini) iz lokalnog donut shopa i netko je iz zezancije rekao - pa mogli bi otvoriti donut bar", objašnjava nam ova Karlovčanka koja obožava krafne.
Od tanjurića do tapete, sve ima svoju priču
Kako je vrijeme odmicalo, ta ideja im se sve više sviđala s obzirom na to da tada u Hrvatskoj nije postojalo ništa slično. U jednom trenutku su odlučili da je to to, i od tog trenutka je Sinalda počela spremati svaku svoju misao i ideju vezanu za krafne, fotografirati svaku krafnu i sve što bi usput vidjela a da joj se svidjelo.
Bitan joj je bio ugođaj, da se ljudi osjećaju kao kod kuće, tako da je puno pažnje posvetila uređenju, svim sitnicama i detaljima. Tapete i slike koje se trenutno nalaze u Holy Donutu u staroj jezgri Karlovca je crtala sama više od dvije godine, skupljala je fotografije i slagala sve malo po malo.
"Šalice, tanjurići i dekoracije su godinama u podrumu čekali otvorenje kafića jer sam ih kupovala na svakom putovanju, u svakom gradu u kojem smo živjeli, od Francuske i Grčke do Rumunjske, Mađarske i Makedonije. Sve je različito i svaki predmet ima svoju priču", kaže nam Sinalda.
Karlovac nije bio prvi izbor
Početni plan je bio otvoriti donut bar u Zagrebu, ali 2017. su se ipak vratili u rodni Karlovac i uskoro krenuli s uređenjem Holy Donuta. Nisu imali iskustva u ugostiteljstvu, pa su pomislili da je možda lakše početi kod kuće, u manjem mjestu, umjesto u glavnom gradu, gdje je atmosfera oštrija.
"Uskoro nam je peti rođendan i najviše nas veseli što velik broj naših mušterija dolazi iz svih gradova Hrvatske. Obavezna smo stanica svima koji po ljeti idu na more i prolaze pored Karlovca, tako da su izmjene turista i udarni vikendi u pravilu i udarni vikendi u Holy Donutu. Zimi smo stanica svima onima koji s mora putuju na Zagrebački advent. Sa Zagrepčanima pak imamo poseban odnos, njima nije problem potegnuti do nas ni radnim danom", govori Sinalda.
Smatra kako su gosti prepoznali koliko truda i ljubavi unose u doslovno svaku krafnu. Rade po svom posebnom receptu, sve sami, ručno, a krafne se pripremaju svaki dan, više puta dnevno, nekoliko sati prije nego što se nađu na tanjuru kupca.
"Vjerujte, donut kojim ja nisam zadovoljna neće se ni naći u prodaji", kaže vlasnica Holy Donuta, koja je oko svega prisutna 24 sata dnevno.
Vole ih i djeca i stariji
"Naši gosti su doslovno svi, od onih najmlađih do penzionera. Jako često radimo donute za rođendane, svadbe, krštenja, razne privatne i poslovne proslave. Veliki hit je Donut Wall, odnosno zid/stalak s krafnama, kao i naše torte od donuta. Uz standardne (velike), donute u ponudi imamo i one mini, koji su puno praktičniji i simpatičniji za proslave. Ako ih želite ponijeti kući, svi donuti će biti pakirani u posebne kutije, pa su i dobar poklon. Kutije također dizajniramo sami, te dizajn mijenjamo često", objašnjava.
Okusa je puno, sve donute prelijevaju raznim čokoladama, a dodataka je brdo - od Orea, kokosa, Kinder-čokoladica, oraha i raznih bombona, pa do svježeg voća i voćnih preljeva. Ponuda se razlikuje iz dana u dan.
Za sve blagdane i praznike imaju tematske donute, za Valentinovo su to srca, za Halloween strašni donuti, za Božić Djed Mraz, za Uskrs zečići i mrkvice. Važno im je da svake godine naprave nešto novo jer ne vole ponavljati.
Šire ponudu, ali i dalje su Donuti Holy
S vremena na vrijeme u ponudu ubace nešto novo. U siječnju su to, primjerice, bile tortice od limuna ili čokolade. Ponekad je to brownie, muffini, pa princes krafne. No njihovi prepoznatljivi donuti uvijek su u prvom planu.
Cijena minidonuta je 1 euro po komadu, a standardnih (velikih) 1.60 eura za komad. Nude i personalizirane donute i one s dodacima po željama, i takvi koštaju 2 eura po komadu. Torta od donuta se sastoji od 23 minivarijante i cijena joj je 32 eura, a uz dodatak svježeg voća 37 eura.
Ako je ovo vaš tip deserta ili nečeg slatkog uz kavu, znate gdje se mogu naći - u Karlovcu se nude tijekom cijele godine.