Prvi put u povijesti hrvatska čokolada osvojila zlato na svjetskom natjecanju

Foto: Nadalina/Facebook

NADALINA, jedina zanatska čokoladnica u Splitu, ima lijepe vijesti. Na izboru Academy of Chocolate osvojili su zlato za svoju mliječnu čokoladu Cococa Coffee Nicaragua, ali i jednu broncu, za Cocoa Coffee Cuba. Dvije medalje u kategoriji mliječnih čokolada s dodacima puno znače za Nadalinu, koja je i prijašnjih godina osvajala nagrade za svoje "bean to bar" čokolade.

O kakvim je čokoladama riječ? Ove nagrađene čokolade su savršeno blendirane i uravnotežene, napravljene od zrna kakaa i kave iz iste zemlje porijekla, Nikaragve i Kube. Pržena je pažljivo, mljevena i končirana 72 sata u starinskim granitnim melanžerima u njihovoj maloj tvornici u Solinu. 

"Fina kremasta čokolada s 8% vrhunske arabika kave i malo mlijeka daje doživljaj kao da pijete pravi macchiato", kaže nam Marinko Biškić, osnivač Nadaline, s kojim smo porazgovarali o osvojenim medaljama. Ovo je ujedno i prva zlatna medalja za hrvatsku čokoladu u povijesti ovog izbora.

"Šest mjeseci sam dorađivao ovu recepturu jer sam želio da bude drugačija mliječna čokolada od uobičajenih, s falšom aromom kave. Dugo sam birao prava kakao zrna, a u odabiru vrhunske kave su mi pomogli u firmi Bolero kava s Lovreča. Nakon odabira kave, trebalo je pogoditi pravu temperaturu prženja i mljevenja na starinski način. Moram priznati da sam ovaj put bio uvjeren da će čokolada s nikaragvanskim kakaom i kavom osvojiti nagradu, ali zlato je i mene iznenadilo. Posebno me razveselila ova nagrada jer sam sa strahom ušao u ovaj projekt, a razlog je taj što ne pijem kuhanu kavu, ali obožavam aromu i miris", govori nam.

Inače, Nadalina u svom malom proizvodnom pogonu proizvodi gurmanske čokolade metodom "bean to bar", to jest od zrna do pločice, što znači da se njihova čokolada proizvodi od zrna kakaovca na istom mjestu. Imaju mnoštvo kombinacija nadahnutih Dalmacijom, koje spajaju tamnu čokoladu s lokalnim okusima, poput lavande, suhih smokava, prošeka, kadulje, meda, rogača i maslinovog ulja.

Prošle su godine izbacili čokoladni namaz na bazi svinjske masti, a o tome smo vam pisali ovdje.

I Taman je dobio tri medalje

Još jedna vrhunska hrvatska čokoladnica, Taman Artisan Chocolates, na čelu sa Stivom Kahlinom, može se pohvaliti s tri osvojene bronce u kategoriji punjenih čokolada s bazom od orašida.

To su Almond cremino truffle s limunom, kokosom i burbon vanilijom, Cremino Gianduja tamni truffle te Cremino Gianduja mliječni truffle. Taman je i prijašnjih godina na ovom izboru odnio velik broj medalja - što brončanih, što srebrnih. Više o Taman čokoladama i Stivu saznajte ovdje.

>> Kako upariti čokoladu i koktele? Probali smo neke odlične kombinacije, a možete i vi

Prvi put se prijavili i osvojili broncu

OPG Matulić s Pašmana, o kojem smo vam pisali davno (ovdje je više), ove je godine sudjelovao prvi put sa svojom čokoladom Choco Libre, u kategoriji punjene čokolade s ganacheom, alkoholom i voćem.

"Prvi put smo se prijavili s ovom jednom čokoladom koju imamo i baš smo sretni. U njoj su aceto od smokve i Maraške i maslinovo ulje", rekli su nam ovog trena, vidno preplavljeni veseljem.

Par riječi o Academy of Chocolate

Academy of Chocolate osnovalo je 2005. godine pet vodećih britanskih stručnjaka za čokoladu, ujedinjenih u uvjerenju da je jedenje fine čokolade jedan od najvećih užitaka u životu. Akademija se zalaže za "bolju čokoladu" i za promicanje veće svijesti o razlici između fine čokolade i masovno proizvedenih čokoladnih slastica koje većina nas jede.

Njihovi ciljevi su potaknuti ljubitelje čokolade da gledaju "onkraj etikete" kako bi razlikovali čokoladne slastice od prave čokolade, poboljšati standard i znanje o čokoladi diljem svijeta promičući razumijevanje sastojaka čokolade, od zrna do pločice, poticati transparentno nabavljanje kakaovca s plantaža i njihovu proizvodnju u društveno pravednim i ekološki neškodljivim uvjetima.

"Ono što nas u Akademiji okuplja je uvjerenje da malo proizvođača doista razumije razliku između fine čokolade i slastica. Niti shvaćaju da je čokolada napravljena od voća, zrna kakaovca, s okusima koji mogu biti jednako suptilni ako nisu maskirani šećerom i masnoćom. Kao rezultat toga, potrošačima je teško pronaći izbor fine čokolade i odlučiti se. Čvrsto vjerujemo da će ljudima dati priliku da uživaju u finoj čokoladi i nauče je više cijeniti, a time i iščekivati ​​više 'prave' čokolade", kažu iz organizacije.

Nakon što otkrijete kakav užitak, kompleksnost, bogatstvo i širinu senzacija krije fina čokolada, više nikada na čokoladu nećete gledati na isti način, a isto tako je više nikada nećete kupovati na isti način, poručuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.