Pulled pork, ćevapi, peka: Idući vikend je BBQ Weekend kod Svete Nedelje, evo detalja

Foto: Nekić Trucks i Arhiva TZG Svete Nedelje

JEZERO Kipišće kraj Svete Nedelje postalo je popularna ljetna destinacija, a 31.8. i 1.9. tamo će se održati BBQ Weekend, s početkom u subotu, 31.8. u 18 sati. I na ovom će festivalu glavni akteri biti roštilj majstori i food truck pioniri braća Marin i Josip Nekić i njihov putujući smoker za meso. 

Putujući smoker braće Nekić 

Inače, Nekići su sve o mesu učili od majke mesarice, dok im je otac zaslužan za brigu o arhivi drva. “Imamo smoker koji smo sami napravili, a u kojem pripremamo razna mesna i povrtna jela te koristimo vlastitu arhivu drva. Odabiru drva pristupamo vrlo studiozno jer želimo pokazati ljepotu i raznolikost pripreme namirnica na različitim vrstama drva. U našem “wood vaultu” sušimo drva graba, kruške, trešnje, jabuke i šljive u periodu od 16 do 18 mjeseci. Za svako meso koristimo drugačiju kombinaciju drva, a taj dodatni štih od drva je baš poseban", kažu Nekići.

Cijelu priču o braći Nekić i o tome kako su pokrenuli svoj posao pročitajte ovdje

Premijera novih ugostiteljskih projekata

Nekićima će se ove godine pridružiti još jedan poklonik roštilja, Duje Pisac, inače osnivač franšize Chevap, koji ove godine planira podijeliti petsto porcija ćevapa, a koji bi ovom prilikom mogao najaviti otvorenje novih lokala u Zagrebu. Pridružit će im se i Karlo Ferenčak, jedan od najboljih hrvatskih miksologa i koktel majstora koji će s poslovnim partnerom Markom Markotom također najaviti svoj novi projekt, bar u zagrebačkom kinu Urania koji bi se trebao otvoriti u listopadu.

Kako je najavio, u baru će postojati dvije karte koktela, jedna posvećena klasičnim koktelima, a inspirirana filmskim klasicima, dok će druga biti u znaku signature koktela uz inspiraciju bogatom arhitektonskom poviješću. Premjeru onog što pripremaju u listopadu u Uraniji bit će na BBQ Weekendu, gdje će pripremati četiri koktela.

U ponudi BBQ pile s mlincima, pulled pork i "salsa bake Antice" 

Organizatori najavljuju kako će u subotnjoj ponudi biti BBQ pile s mlincima, dok će se paprike i salsa peći na 400°C, a pripremat će se i rog paprike i patlidžani, a svo povrće pripremljeno na ovaj način koristit će se kao prilozi za Nekićeva jela od trgane svinjetine i svinjske potrbušine.

Posebna zanimljivost bit će salsa od Rajskih rajčica posvećena Marinovoj i Josipovoj baki Antici, koju će posluživati s nachosima. Zlatko Belužić, koji je s Kristijanom Merkašem nedavno pokrenuo koncept gastro događaja 5 Senses, u nedjelju će pred posjetiteljima pripremati jela u emajliranoj i gus peki, koje se inače proizvode u Svetoj Nedelji. 

Radionice i glazba

Uz roštilj i koktele, na BBQ Weekendu održavat će se radionice s grafiterom Leonom GSK, radionice crtanja za najmlađe posjetitelje te radionice pripreme i tiska linoreza. Za subotnji glazbeni program zadužen je Tex Crowe, a u nedjelju Whatever Band. Sve novosti vezane uz BBQ Weekend pratite na Instagramu i Facebooku Turističke zajednice Sveta Nedelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.