OPET smo došli u napete tjedne prije blagdana, a u to se vrijeme inače peče najviše kolača. Iskusni slastičari amateri izvode čuda, od samog odabira slastica do broja od 10 ili 15 vrsta, a miksera i pećnice nerijetko se jedino tada primaju i oni koji nisu ljubitelji izrade slastica.
I jednima i drugima lako se dogodi situacija da kolač ispadne katastrofa. I ne treba oko toga dramiti. Naravno, potraćeni su tada hrana, koju zaista ne volimo bacati, vrijeme koje uvijek nedostaje, ali i novac koji nitko nije ubrao na stablu.
Zato smo odlučili napisati tekst sa savjetima iz prve ruke, kako bismo vas ohrabrili, ali i naučili kako spasiti što se spasiti da. Obradili smo sve u par točaka u nastavku.
1. Birajte kvalitetu, ne kvantitetu
Umjesto da pečete 17 vrsta kolača navrat-nanos s jeftinim sastojcima, odaberite par omiljenih i za njihovu pripremu kupite kvalitetnije sastojke. Bit će ukusniji, potrošit ćete na kraju krajeva i manje novca, pa i vremena, i bit ćete zadovoljniji rezultatom.
Izbjegavajte zamjene za klasične sastojke - margarin umjesto maslaca, šećerne table umjesto tamne čokolade i voćni želei umjesto pravih marmelada učinit će više štete nego koristi.
2. Pažljivo birajte recepte
Nemojte raditi kolače po neprovjerenim receptima, a za savjete se možete raspitati kod ostalih slastičara amatera po raznim kulinarskim grupama, kao što je Index Recepti: Što ste danas kuhali?
3. Držite se recepta
Za razliku od slanih jela, kod pripreme kolača su omjeri ipak malo važniji jer o njima ovisi kako će se odigrati reakcija - kako bi biskvit bio pahuljast, krema glatka i glazura sjajna, bitno je pratiti količine i biti na oprezu s njenim smanjivanjem i povećavanjem ili dodavanjem sastojaka.
4. Dovedeni ste pred gotov čin - biskvit je užas, krema još gora?
Biskvit koji se previše mrvi nemojte baciti, već ga pomiješajte s krem sirom ili marmeladom i pretvorite u cake popse ili kuglice, a krema koja se razlijeva i nije izgledno da će se moći rezati može postati desert u čaši uz piškote namočene u rum, kavu ili mlijeko i voće po izboru, bilo da preferirate svježe ili iz kompota.
Ako baš napravite kolač koji je toliko užasan da ga nitko i ništa ne može spasiti, neka vam to bude lekcija za dalje. Ne kaže se bez razloga da se na greškama uči.