Skroz je normalno da vam kolač ispadne katastrofa

Foto: Unsplash

OPET smo došli u napete tjedne prije blagdana, a u to se vrijeme inače peče najviše kolača. Iskusni slastičari amateri izvode čuda, od samog odabira slastica do broja od 10 ili 15 vrsta, a miksera i pećnice nerijetko se jedino tada primaju i oni koji nisu ljubitelji izrade slastica.

I jednima i drugima lako se dogodi situacija da kolač ispadne katastrofa. I ne treba oko toga dramiti. Naravno, potraćeni su tada hrana, koju zaista ne volimo bacati, vrijeme koje uvijek nedostaje, ali i novac koji nitko nije ubrao na stablu. 

Zato smo odlučili napisati tekst sa savjetima iz prve ruke, kako bismo vas ohrabrili, ali i naučili kako spasiti što se spasiti da. Obradili smo sve u par točaka u nastavku.

1. Birajte kvalitetu, ne kvantitetu

Umjesto da pečete 17 vrsta kolača navrat-nanos s jeftinim sastojcima, odaberite par omiljenih i za njihovu pripremu kupite kvalitetnije sastojke. Bit će ukusniji, potrošit ćete na kraju krajeva i manje novca, pa i vremena, i bit ćete zadovoljniji rezultatom.

Izbjegavajte zamjene za klasične sastojke - margarin umjesto maslaca, šećerne table umjesto tamne čokolade i voćni želei umjesto pravih marmelada učinit će više štete nego koristi.  

2. Pažljivo birajte recepte

Nemojte raditi kolače po neprovjerenim receptima, a za savjete se možete raspitati kod ostalih slastičara amatera po raznim kulinarskim grupama, kao što je Index Recepti: Što ste danas kuhali? 

3. Držite se recepta

Za razliku od slanih jela, kod pripreme kolača su omjeri ipak malo važniji jer o njima ovisi kako će se odigrati reakcija - kako bi biskvit bio pahuljast, krema glatka i glazura sjajna, bitno je pratiti količine i biti na oprezu s njenim smanjivanjem i povećavanjem ili dodavanjem sastojaka.

4. Dovedeni ste pred gotov čin - biskvit je užas, krema još gora?

Biskvit koji se previše mrvi nemojte baciti, već ga pomiješajte s krem sirom ili marmeladom i pretvorite u cake popse ili kuglice, a krema koja se razlijeva i nije izgledno da će se moći rezati može postati desert u čaši uz piškote namočene u rum, kavu ili mlijeko i voće po izboru, bilo da preferirate svježe ili iz kompota.

Ako baš napravite kolač koji je toliko užasan da ga nitko i ništa ne može spasiti, neka vam to bude lekcija za dalje. Ne kaže se bez razloga da se na greškama uči.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.