Što je gochujang i kako ga koristiti u kuhanju?

Editorial credit: Jenari / Shutterstock.com

U KOREJSKIM i azijskim trgovinama često možete naići na plastične posude ispunjene ljutom čili pastom. Ako ste se ikada pitali o čemu je riječ, upoznajte gochujang - jedan od ključnih sastojaka korejske kuhinje. Ova gusta i ljepljiva pasta odiše snažnom i prodornom aromom, a njezina ljutina je nezamjenjiva. Često se koristi u receptima zajedno s kimchijem, još jednim omiljenim korejskim začinom.

Neizostavan začin u korejskoj kuhinji

Gochujang, poznat i kao crvena čili pasta, neizostavan je začin u korejskoj kuhinji. Sastoji se od čilija u prahu, ljepljive riže, fermentiranog sojinog praha, ječmenog slada u prahu i soli. Slatkoća dolazi od škroba iz kuhane ljepljive riže, koja se miješa sa šećerom tijekom fermentacijskog procesa. Tradicionalno, fermentacija riže odvijala se godinama u zemljanim posudama postavljenim na kamene platforme u dvorištima kuća.

Ljutina gochujanga može varirati ovisno o proizvođaču, stoga je preporučljivo provjeriti ambalažu kako biste vidjeli postoji li oznaka za intenzitet ljutine.

Primjena u kuhinji

Gochujang možete zamisliti kao miso pastu - sasvim malo je dovoljno za bogat okus, ali je istovremeno i vrlo svestran. Ova pasta je Idealna za marinade za mesna jela poput korejskog bulgogija, umake za umakanje ili kao dodatak juhama i varivima.

Zbog svoje guste teksture gochujang se obično razrjeđuje nekom tekućinom. Ako pasta sadrži šećer, pripazite prilikom pečenja ili roštiljanja jer meso može lako zagorjeti.

Nakon otvaranja gochujang treba čuvati u hladnjaku. Poput misa, ima dug rok trajanja, pod uvjetom da se nije osušio ili promijenio boju. Ako vam ostane viška gochujanga, sjetite se da ga možete iskoristiti na razne načine.

@lennardy What do you know, it's World Pasta day today, so I decided to make my take on the Gochujang pasta recipe that's going viral right now, but I used @San Remo Pasta's 3 minute quick cook pasta for one of the fastest meals I've ever put together. The pasta is available at Fairprice & RedMart in both spaghetti and macaroni! 3 tbsp Cream cheese 2 tbsp gochujang 1 tbsp chilli oil(or 1tsp sesame oil + 1/2 tsp chilli flakes) 2 tbsp spring onions, sliced 2 cloves grated garlic 1 tbsp sesame seeds Salt, to taste Add pasta into the paste and add enough water to thin it out into a sauce #sanremoSG #gochujangpasta #pasta #quickrecipes ♬ Lofi Vibes - Gentle State

Osim što je osnovni sastojak u tradicionalnim korejskim jelima, može se koristiti i kao dodatak raznim svakodnevnim jelima. Marinade za meso postaju bogatije i aromatičnije kada im se doda gochujang.

Uz to, može se koristiti kao dodatak umacima, dajući im dodatnu dubinu okusa. Juhama i varivima dodaje bogatstvo i ljutinu, dok je u kombinaciji s drugim sastojcima savršen za pripremu raznih salata.

Ovaj začin će obogatiti vašu kulinarsku paletu i unijeti dašak Koreje u vašu kuhinju. Probajte, eksperimentirajte i uživajte u svakom zalogaju!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.