Što točno predstavljaju Michelinove zvjezdice i kako se dodjeljuju?

Foto: Wikimedia Commons

OD TRENUTKA kada ga je francuska tvrtka za proizvodnju guma prvi put objavila 1900. godine, Michelinov vodič postao je mnogo više od običnog priručnika za vozače. Zamišljen kako bi vozačima pomogao pronaći mehaničare, hotele i, prije svega, dobre restorane na njihovim putovanjima, ovaj vodič brzo je stekao globalnu prepoznatljivost.

Danas su Michelinove zvjezdice prepoznatljiv simbol kulinarske izvrsnosti, a restorani koji se istaknu svojom kvalitetom mogu biti nagrađeni s jednom, dvije ili čak tri zvjezdice - priznanjem koje chefovi širom svijeta žarko priželjkuju.

No što zapravo znači posjedovati ovo priznanje i prema kojim kriterijima se zvjezdice dodjeljuju?

Kako je sve počelo

Iako je Michelinov vodič prvotno bio osmišljen kao priručnik za vozače motornih vozila, njegova uloga dramatično se promijenila 1926. godine uvođenjem sustava zvjezdica. U početnoj fazi jedna zvjezdica je označavala "jako dobar restoran". No promjene nisu stale na tome.

Već 1933. godine sustav je proširen i uvedene su dvije nove kategorije. Druga zvjezdica simbolizirala je "izvrsnu hranu vrijednu skretanja s puta", dok su tri zvjezdice označavale "iznimnu hranu vrijednu posebnog putovanja".

Ovaj inovativni sustav nije samo promijenio percepciju restorana, već je i postavio visoke standarde u svijetu gastronomije. Postizanje Michelinovih zvjezdica postalo je cilj mnogih chefova, svjesnih da će takvo priznanje staviti njih i njihove restorane na mapu svjetske kulinarske elite.

Pet univerzalnih kriterija

Pet je ključnih kriterija koji čine osnovu ocjenjivanja: izbor i kvaliteta sastojaka, harmonija okusa, vještina pripreme, jedinstveni pečat kuhara koji se manifestira kroz svako jelo te kontinuirana dosljednost kako unutar cijelog menija, tako i tijekom različitih posjeta restoranu.

No zvjezdica nije doživotna nagrada. Godišnje se revidiraju svi restorani s ovom titulom kako bi se potvrdilo da održavaju, a možda i nadmašuju, postavljene standarde.

Ono što je posebno zanimljivo u ovom sustavu ocjenjivanja je činjenica da vizualni dojam restorana, njegov dekor i ambijent, ne igraju nikakvu ulogu. Fokus je isključivo na hrani.

To ruši mit da zvjezdice mogu dobiti isključivo luksuzni restorani. U stvarnosti, svaki restoran, bez obzira na estetiku ili ambijent, ima potencijal za osvajanje ovog priznanja.

Proces ocjenjivanja

Proces dodjele zvjezdica obavijen je velom tajne.

Anonimni Michelinovi inspektori, svi bivši profesionalci iz svijeta ugostiteljstva, posjećuju restorane više puta tijekom godine. Njihova misija je isprobati što više jela kako bi osigurali da sve što izlazi iz kuhinje zadovoljava standarde kvalitete.

Inspektori ponekad jedu sami, ponekad u paru, a ponekad čak i u grupi. Međutim, konačna odluka donosi se kolektivno, nakon zajedničke rasprave svih inspektora koji su ocjenjivali restoran.

Značenje zvjezdica

Prema Michelinovom vodiču, svaka zvjezdica ima svoje specifično značenje.

Jedna zvjezdica simbolizira majstorski pripremljene sastojke i kontinuiranu kvalitetu u pripremi jela. Dvije zvjezdice ukazuju na jela koja odražavaju dušu i vještinu chefa, koja osvježavaju i inspiriraju. Tri zvjezdice predstavljaju vrhunac gastronomskog iskustva, s jelima koja imaju moć da vas zapanje i preoblikuju vaše razumijevanje kulinarske umjetnosti.

Pored zvjezdica, Michelinov vodič pruža i druge nagrade. Bib Gourmand ističe restorane koji nude izvanrednu vrijednost za cijenu obroka, dok zelena zvjezdica odaje priznanje onima koji se fokusiraju na održivu gastronomiju.

Utjecaj na restoransku industriju

Dobivanje Michelinove zvjezdice može katapultirati restoran do svjetske slave. No s tim priznanjem dolazi i veliki teret.

Dok se broj rezervacija često povećava, tako raste i pritisak da se konstantno zadovoljavaju vrhunski standardi.

U konačnici, zvjezdica Michelinova vodiča nije samo pečat kvalitete. To je odraz strasti, predanosti i nepokolebljivog truda. To je nagrada koju mnogi žele, ali samo nekolicina doista zasluži.

Hrvatska se trenutno može pohvaliti s ukupno jedanaest restorana koji su nositelji Michelinove zvjezdice: Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj), Agli Amici (Rovinj) i najnoviji na listi - restoran Korak (Jastrebarsko).

Dodatno, restorani Zinfandel‘s (Zagreb), konoba Mate (Korčula) i restoran Korak imaju i Michelinovu zelenu zvjezdicu, koja se dodjeljuje za iznimnu posvećenost održivoj gastronomiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.