14 stranica horora. Za što se sve tereti Diddyja

Foto: Profimedia

SLUČAJ glazbenog mogula Seana "Diddyja" Combsa zaintrigirao je svjetsku javnost od prvog trenutka kada se klupko počelo odmotavati, a mediji počeli sve češće pisati o sve većem broju optužbi na njegov račun. 

Isprva je sve djelovalo kao još jedan "paket" optužbi s kakvima su se moćnici u industriji zabave počeli susretati od trenutka kada je pao Harvey Weinstein. No, kako je vrijeme odmicalo, postajalo je sve jasnije da je to tek vrh ledene sante i da bi moglo biti puno više od "packe" koja se očekivala. 

Štoviše, Diddy bi napokon mogao odgovarati za optužbe koje o njemu u industriji kolaju tijekom cijele njegove karijere iako su svi slavni vrlo rado pohodili tulume koje je mogul organizirao. Nešto privatniji tulumi, organizirani u hotelima, koje su popularno nazivali "freak-offs", ovih su dana centralni, najproblematičniji i javnosti najzanimljiviji dio priče jer također su okupljali probranu celebrity ekipu. 

Tužitelji tvrde da su seksualni susreti u hotelskim sobama bili prisilni i nasilni te su srž njihove optužbe za trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja. Diddyjevi odvjetnici pak tvrde da su tulumi bili dobrovoljni, prenosi New York Times.

14 stranica "scenarija horora"

U optužnici na čak 14 stranica Seana Combsa, glazbenog mogula poznatog kao Diddy i Puff Daddy, tereti se za sudjelovanje u mnogim kaznenim djelima, uključujući palež, podmićivanje, otmicu i ometanje pravde. No, centralni dio odnosi se upravo na "freak-off" događaje.

U vladinoj verziji priče bili su to "scenariji horora, komplicirani i producirani seksualni nastupi" koji su uključivali obilnu uporabu droga i prisilni seks, ostavljajući sudionike toliko iscrpljenima da su primali infuziju kako bi se oporavili. Snimke seksa s tih tuluma Combs bi koristio da ucjenjuje sve one koji bi o tome željeli govoriti. 

To je na prošlotjednom ročištu izjavila i tužiteljica Emily A. Johnson.

Optužnica vlade povezana je s građanskom tužbom pjevačice Cassie, koja je i njegova bivša djevojka i bila je detaljno upućena u događaje na tulumima, a u optužnici se ne imenuje osobu koja je sudjelovala u freak-off događajima, već se samo anonimno navodi kao "Žrtva-1".

Cassie, pravog imena Casandra Ventura, u svojoj je tužbi tvrdila da je Combs, kojeg optužuje za zlostavljanje, često organizirao "freak-off" događaje u luksuznim hotelima diljem zemlje, naređujući joj na tim događajima da na sebe izlijeva "prekomjerne" količine baby ulja i govoreći joj gdje da dodiruje prostitutke dok je on snimao i masturbirao.

Samo problematična veza?

Combsovi odvjetnici iznijeli su svoju verziju priče. 

Oni su ih prikazali kao dobrovoljne susrete između Combsa i Venture, koje su opisali kao "dugogodišnje partnere u problematičnoj i složenoj vezi". Oni tvrde da su susreti možda šokantni za neke, ali nisu uključivali seksualni napad ni "silu, prevaru ili prisilu", što znači da ne krše ni federalni zakon o trgovini ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja.

"Je li svatko imao iskustva s ovakvom intimnošću? Ne. Je li to trgovina ljudima? Ne, ne ako svi žele biti tamo", rekao je Marc Agnifilo, Combsov odvjetnik.

Agnifilo je rekao da je intervjuirao šest muškaraca koje vlada opisuje kao seksualne radnike. Rekli su mu, kaže, da te događaje nisu smatrali prisilnima ni sebe prostitutkama, već samo "pratiteljima koji su bili plaćeni za svoje vrijeme".

"Je li ikada, ikada išta djelovalo kao da nije dobrovoljno? Je li itko bio previše pijan? Je li itko bio previše drogiran? Je li itko izrazio bilo kakvo oklijevanje? Je li postojala i najmanja naznaka da žena možda nije pristala?" upitao ih je Agnifilo i rekao da su njihovi odgovori bili: "Ne. Ne. Ne. Ne."

Combsov odvjetnik tvrdio je da su seksualni odnosi koje je vlada opisala kao kriminalne bili u potpunosti sporazumni. 

Vlada, tvrdeći da je riječ o organiziranom kriminalu, naglašava kako je freak-off događaje koordinirao tim njegovih pomagača. Tužitelji su istaknuli da su svjedoci vidjeli nasilje tijekom i u vezi s freak-off tulumima, što obrana negira.

Nitko od njih nije imenovan ni optužen, ali su opisani kao tim koji je bio angažiran za pronalazak prostitutki i hotelskih soba, dostavu potrebnog materijala te saniranje štete u sobama. 

"Ti događaji uključivali su situacije u kojima je žrtva morala ostati skrivena - ponekad i po nekoliko dana - kako bi se oporavila od ozljeda koje joj je nanio Combs", stoji u optužnici.

Tko će stati iza Combsa?

Pozivajući se na zakon o reketarenju, koji se dugo koristi protiv mafijaša i narkošefova, tužitelji su tvrdili da je Combs koristio svoje podređene i prijetio im nasiljem kako bi izvršavali njegove naredbe, očekujući "apsolutnu lojalnost".

"Combs ovo nije radio sam, koristio je svoje zaposlenike i druge bliske suradnike kako bi dobio ono što je želio. Ti pojedinci su navodno uključivali nadzornike, osobne asistente, članove osiguranja i kućne pomoćnike", rekao je Damian Williams, američki državni tužitelj, i dodao da će i protiv njih podići optužnicu.

Anthony Capozzolo, bivši savezni tužitelj iz Brooklyna, rekao je da je moguće da neki od Combsovih zaposlenika nisu imenovani kao optuženici jer su svjedoci ili se vlada nada da će ih optužnica uvjeriti da se pridruže ostalima u svjedočenju protiv svog šefa.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li neki od tih ljudi, sada kada je ovo počelo, priznati krivnju", rekao je Capozzolo. Porota će za nekoliko mjeseci odlučiti koja je strana uvjerljivije predstavila svoje dokaze, a Combs će suđenje dočekati u federalnom zatvoru jer mu je uskraćena jamčevina.  

Gomila uvjerljivih dokaza

Kako stvari stoje, situacija nije najsjajnija za Combsa jer tužitelji navodno posjeduju golemu količinu dokaza, od iskaza svjedoka do fotografija, videa i poruka. Osim toga, postoji i gomila tužbi protiv Combsa, od onih koje imaju težinu (kao u slučaju Cassie), preko klasičnih pokušaja da se izvuče novac (tužba Rodneyja Lil Roda Jonesa), pa sve do dokaza iznesenih u nadolazećem dokumentarcu repera 50 Centa, koji je samo čekao da val tužbi krene jer radi se o materijalu koji je nastajao više godina. 

I dok je dio fanova možda i bio spreman povjerovati da iza velikog dijela napada stoje koristoljublje ili zloba, te su teorije pale u vodu nakon što je procurio video iz hotela u kojem Combs brutalno premlaćuje Cassie i koji će također biti predstavljen kao dokaz jer se radi o videu u kojem Cassie pokušava napustiti jedan od freak-offova.

"To je loš video za gospodina Combsa", priznao je Agnifilo prošlog tjedna na CNN-u.

Čak je i Combs, suočen s dokazom koji je svim silama pokušao prikriti, svoje ponašanje nazvao "neoprostivim" u pokajničkom videu koji je objavio na društvenim mrežama. No, javnost ne samo da mu nije povjerovala već je svojim odvjetnicima dao drugu verziju priče. Oni sad tvrde da video nije dokaz da je njihov klijent koristio nasilje kako bi kontrolirao sudionike u seksualnom činu, već da je do svađe došlo nakon što je gospođa Ventura pronašla dokaz na Combsovom telefonu da ima "više od jedne djevojke". 

Neuvjerljiva obrana

Combs je rekao da ga je Cassie napala dok je spavao i pobjegla iz sobe s njegovom odjećom. I dok ga video nadzorne kamere uistinu prikazuje s ručnikom oko struka, tužitelji osporavaju tvrdnju da se rasprava ticala samo odjeće. Da je bilo tako, kažu, "gospodin Combs mogao je jednostavno uzeti odjeću a da nju ne odvlači natrag u hotelsku sobu". 

Osim toga, postoji još bezbroj načina kako doći do odjeće a da to ne uključuje brutalno premlaćivanje, koje uključuje udarac nogom u glavu dok Ventura leži na podu. Upravo takve tvrdnje dodatno potkopavaju Combsovu obranu i prikazuju ga kao nestabilnog očajnika koji se, stjeran u kut, hvata za slamke i pokušava opravdati ili ublažiti nešto što je nemoguće opravdati. 

Utvrđeno je i da su Combs i njegovi zaposlenici pokušali prikriti dokaze o napadu na Venturu tako što su potplatili hotelijera, a tri dana nakon napada nadzorna snimka je "misteriozno" nestala, sve dok se osam godina kasnije nije ponovno pojavila.

Osim toga, Combs je koristio snimke kako bi prijetio sudionicima tuluma i ucjenjivao ih. 

Adria English, koja je također jedna od tužiteljica, optužila je Combsa da je od nje zahtijevao seks s gostima na njegovim poznatim "bijelim zabavama" u Hamptonsu i Miami Beachu, gdje joj je, kako kaže, davao alkohol u kojem je bio ecstasy. Combsovi odvjetnici sve su takve tužbe odbacili rekavši da se radi o pokušaju da se izvuče nagodba. 

Ide li Diddy R. Kellyju?

Sudac Andrew L. Carter Jr. odbio je zahtjev za jamčevinu zbog opravdanog straha od utjecaja na svjedoke, što je prije bio Combsov modus operandi. Naime, tužitelji tvrde da je Combs mjesecima "hranio žrtve i svjedoke lažnim pričama" dok su njegovi pomagači ponekad snimali te razgovore. Njegovi odvjetnici tvrde da je on samo obavještavao kontakte da će ih njegov odvjetnički tim kontaktirati.

Mreže su prepune zajebancija na račun Diddyja i njegovih tisuću bočica lubrikanta i baby ulja, starih izjava koje se danas promatraju u potpuno drugačijem svjetlu, ali i sasvim legitimnih pitanja vezanih za neke izjave bivših suradnika koji su u vrijeme suradnje bili maloljetnici.

Poput Justina Biebera koji je pod Diddyjevo okrilje došao zahvaljujući Usheru, još jednom Combsovom suradniku koji je nedavno izbrisao više od 7000 objava na X-u, vjerojatno kako bi izbjegao kopanje po arhivi koja možda krije nešto kompromitirajuće. 

Ishod ovog cirkusa je nemoguće predvidjeti, ali u očima javnosti Sean Combs je krivac i nakon ovog nema povratka. Čak i ako se nekim čudom izvuče i ne završi u društvu R. Kellyja, njegova karijera je gotova.

Diddy je društveni mrtvac, čovjek s kojim se nitko neće htjeti javno povezivati, a to je grimizno slovo u poslu kojim se bavi. U svakom slučaju, javnost će u narednim mjesecima dobiti još jednu predstavu tijekom koje će se sadistički naslađivati padom čovjeka koji je to definitivno zaslužio, ali to ne mijenja činjenicu da će i ovo samo hraniti nezdravu kulturu u kojoj će i potencijalno pozitivni aspekti rasprave o temi nestati ispod slojeva lešinarenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.