Bila je jedna od najljepših ex-yu glumica. Umrla je sama, okružena špricama na podu

Foto: Press

Sonja Savić rođena je 15. rujna 1961. godine u Čačku u Srbiji, a odrastala je u obližnjem selu Donjoj Gorevnici. Od malih nogu pokazivala je izuzetan talent za glumu, što ju je kasnije odvelo u Beograd, gdje je diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti. Već u ranim dvadesetima započela je uspješnu karijeru debitirajući 1977. godine u filmu Leptirov oblak​.

Sonja je postala simbol jugoslavenskog filma 80-ih godina, glumeći u filmovima koji su i danas smatrani kultnim, poput Šećerne vodice (1983.), gdje je briljirala u ulozi Branke Đurić, te filma Davitelj protiv davitelja (1984.), gdje je pokazala svoj svestrani talent u ulogama koje su obuhvaćale i komediju i dramu. Njezina uloga u Život je lep (1985.), gdje je igrala pjevačicu, donijela joj je međunarodno priznanje i specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Veneciji​.

Mnogi pamte i scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentice Une Vojvodić. Tijekom karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslavenske, slovenske i srpske produkcije.

Bila je duboko nesretna

Sonja je često glumila i u kazalištu te eksperimentirala s raznim alternativnim oblicima umjetnosti. Bila je poznata po svojoj buntovnoj prirodi i kritičkom odnosu prema političkim i društvenim okolnostima u tadašnjoj Jugoslaviji. Početkom devedesetih se počela baviti režijom u projektima koji su se umjetničkom crtom borili protiv rata u Jugoslaviji.

Raspadom Jugoslavije raspala se i njezina karijera, a njeni problemi s ovisnošću stalno su se povlačili po medijima.

Iako je profesionalno bila izuzetno uspješna, Sonja je imala težak privatni život obilježen tugom i ovisnošću. Pred kraj života povukla se iz javnosti, a 23. rujna 2008. godine pronađena je mrtva u stanu svojih roditelja u Beogradu. Njezina smrt šokirala je kulturnu scenu bivše Jugoslavije, ostavljajući iza sebe prazninu u svijetu filma i umjetnosti.

Glumica nije krila da je duboko nesretna osoba. U jednom od posljednjih intervjua rekla je da je njezin ideal kratka i vesela smrt. U suzama je tada rekla da njezin život nema smisla jer nije rodila dijete te nije nastavila lozu svoje obitelji.

Pronađena među špricama na podu

Svoj burni život završila je 23. rujna 2008. godine u Beogradu, s 47 godina, a obdukcija je pokazala da je umrla od predoziranja heroinom. Detalji njezine smrti bili su posebno potresni - glumica je navodno zbog droge prodala sav namještaj iz stana te je umrla na madracu, koji joj je jedini preostao.

Kako su pisali srpski mediji, njezino je tijelo pronađeno među špricama na podu, a hitnu pomoć pozvao je prijatelj s kojim je te noći konzumirala drogu.

Sonjin umjetnički doprinos prepoznat je i nakon njezine smrti, a 2012. godine snimljen je dokumentarni film Sonja, koji dublje istražuje njezin život, karijeru i kompleksnu osobnost. U rodnom Čačku nisu joj dali ulicu unatoč inicijativi. Obrazloženje je bilo da to "ne bi bila dobra poruka mladima zbog njezinog načina života".

Neke od njenih najznačajnijih filmskih uloga uključuju:

  • Šećerna vodica (1983.)
  • Balkanski špijun (1984.)
  • Davitelj protiv davitelja (1984.)
  • Una (1984.)
  • Život je lep (1985.)
  • Mi nismo anđeli (1992.)​
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.