Jovana Joksimović podržala eksploataciju litija, razbjesnila je srpsku javnost

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Voditeljica Jovana Joksimović, supruga poznatog srpskog pjevača Željka Joksimovića, izazvala je burne reakcije u Srbiji izjavom u svojoj emisiji K1. Jovana je izrazila podršku eksploataciji litija u Srbiji napomenuvši da bi taj projekt mogao donijeti ekonomski napredak te omogućiti da se zemlja jednog dana uspoređuje sa Švicarskom.

"Moja omiljena tema - litij. Smatram da bismo trebali raditi na ovom projektu, ne zbog Rio Tinta ili njihovih principa, već zbog mogućnosti da se uz razvoj industrije vezane za jadarit podigne životni standard. Tako bismo napustili imidž male zemlje i počeli bi nas uspoređivati s državama poput Švicarske umjesto sa Slovenijom", izjavila je.

Oštro je osudili

Ovu izjavu podijelila je na Instagramu organizacija Eko Straža, koja se bavi zaštitom okoliša u Srbiji i okolici.

"Jedini koji lobiraju za Projekt Jadar su beskrupulozni saveznici kriminalnog sustava. Svaka osoba koja javno promovira ovaj projekt, za koji stručnjaci upozoravaju da će neizbježno uništiti okoliš, ima neku aferu iza sebe. Ipak, prema anketi NSPM-a, podrška protivljenju ovom projektu porasla je za četiri posto, što znači oko 150.000 ljudi. Javno mnijenje se ne može promijeniti, ali se može izazvati daljnji gnjev naroda", poručili su iz organizacije.

Brojni prosvjedi u Srbiji

Također su naglasili da je licemjerno da Jovana zagovara razvoj jer pripada onima koji bi, prema njihovim tvrdnjama, bili zaštićeni od posljedica ekološkog uništenja. "Joksimovići posjeduju cijelo poslovno carstvo, uključujući televizijske postaje, agencije, telekomunikacijske tvrtke...", naveli su iz Eko Straže.

Posljednjih mjeseci građani Srbije održali su brojne prosvjede protiv otvaranja rudnika litija koje zagovara predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.