Ona je bila jedina gluhonijema glumica koja je ikad osvojila Oscara

Foto: Press

Jedna istinska heroina s filmskih platna, humanitarka, velika dama, prekrasna žena i jedina gluhonijema glumica koja je ikada osvojila Oscara.

Marlee Matlin, naravno, nije tu nagradu dobila zato što se netko sažalio nad njom, već zato što je u debitantskom filmu Children of a Lesser God pokazala emocije i reakcije kakve je teško izvući i od najtalentiranijih osoba koje nemaju poteškoće.

U tom glumačkom podvigu nosila se rame uz rame s Williamom Hurtom i neprestano držala najvišu razinu, kao da je veteranka, a to je bio iznimno težak posao s obzirom na to da je Hurt tih godina bio u nevjerojatnoj formi i važio za prvo ime na listi želja za svaki film koji teži Oscar ceremoniji. Nešto poput DiCaprija u posljednjih par desetljeća, samo što je Hurt bio bolji glumac.

Rezultat tog pothvata su dvije iznimno priznate uloge, dakle i Williamova i ona Marleena, jedan odličan film, i to ne patetičan, što bi se moglo pomisliti kad imaš gluhonijemi glavni lik, ali rezultat je i romantično partnerstvo, da ga tako nazovemo, koje je trajalo nekoliko godina. Hurt joj je pomogao u oblikovanju govora, no kasnije njihova veza ipak nije završila sretnim raspletom.

Podigla svijest

Marlee je u vrijeme snimanja Children of a Lesser God imala svega 21 godinu i nije kasnije uslijedila neka bogzna kako velika filmska karijera, a realno, ne može se ni očekivati s obzirom na to da nema baš mnogo uloga prilagođenih njoj.

Daleko značajniji je njezin rad na polju podizanja svijesti o važnosti pomoći osobama koje pate od različitih invaliditeta, a tu je postigla više nego vjerojatno 99% drugih glumica i glumaca Hollywooda.

Ipak, nije bila bez učinka pred kamerom od te 1986. do danas. Snimila je nekoliko filmova, a najpoznatiji su vjerojatno Walker s Edom Harrisom i Ne čujem zlo, u kojem upravo ona tumači glavni lik, kao i ostvarenje CODA iz 2021. gdje Marlee i Troy Kotsur glume roditelje junakinji priče. Kotsur je, eto, tri i pol desetljeća nakon nje postao i prvi gluhonijemi glumac koji je osvojio Oscara. Istina, za sporednu ulogu.

Od serija u kojima se pojavila Matlin mogu se izdvojiti Osnovane sumnje, Picket Fences, 17 pojavljivanja u Zapadnom krilu kao Joey Lucas, a možda je se sjećate iz one epizode Seinfelda kada se Jerry zabavlja s njom (a s kim nije?), dok je George želi unajmiti kako bi čitala s usana razgovore sa zabave i prenijela mu sadržaj, ne bi li saznao što ljudi pričaju o njemu... klasik.

Bilo kako bilo, izuzetno inspirativna žena i izvanredna glumica koja bi sigurno ostavila i dublji trag da nije imala prirodne poteškoće, ali je i pored njih uspjela izboriti se, čak doći i do vrijednog Oscara. Vrijednog zato što njezin spada u rijetku skupinu onih koji su otišli upravo onoj osobi kojoj je trebalo. Marlee Matlin od nas zaslužuje jedan rukoljub i poštovanje do neba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.