Curiosity uspješno sletio na Mars: Pogledajte prve fotografije s Crvenog planeta

CURIOSITY je svoju životnu priču započeo u kolovozu 2006. godine kada je misija pronalaska života na Marsu potvrđena. NASA je danas organizirala livestream Curiosityjevog slijetanja na Mars.

Iako se ne radi o posebno spektakularnim scenama, na Twitteru su se dosad pojavile dvije fotografije, a na jednoj možemo vidjeti kako Curiosity baca sjenu na krater Gale.

Rover je na Mars sletio u 7:31 sati po lokalnom vremenu. Iz Cape Carnevala je lansiran 26. studenog 2011. godine, a njegov put je završio danas.

Robot se spustio nešto iza 07 sati 31. minutu. "Dodir s tlom je potvrđen", objavio je stručnjak iz NASA-ine kontrole.

Curiosty je ime tonu teškog rovera koji je pak dio većeg znanstvenog znanstvenog laboratorija. Njegova je misija otkriti je li na Marsu ikada bilo života i je li život moguć.

Točnije, 2,5 milijarde dolara vrijedna misija trebala bi potrajati dvije godine i trebala bi biti trostruka: procijeniti mogućnost života na Marsu u prošlosti i sadašnjosti, proučiti geologiju i geokemiju te istražiti procese povezane s mogućnošću života na Marsu. Curiosity je robot koji ujedno izvodi eksperimente i nekoliko puta provjerava svaki rezultat.


Video streaming by Ustream

Svoje je čestitke uputio i američki predsjednik Barack Obama: "Večeras, na planetu Marsu, Sjedinjene Američke Države ušle su u povijest. Uspješno slijetanje Curiosityja - najsofisticiranijeg rovera laboratorija koji je sletio na drugi planet - označava tehnološki podvig bez presedana koji će biti na ponos naciji.

Ovo je još jedan dokaz da najteže okolnosti nisu prepreka za našu jedinstvenu kombinaciju domišljatosti i ustrajnosti. Večerašnji uspjeh NASA-e, još je jedan korak prema novom partnerstvu s američkim tvrtkama koje će američke astronaute slati u svemir u američkim letjelicama. To će partnerstvo uštedjeti novac poreznim obveznicima, a u isto će vrijeme omogućiti NASA-i da čini ono što im ide najbolje - pomiče granice ljudskog znanja. Večerašnji nas uspjeh podsjeća da naša nadmoć - ne samo u svemiru već i na Zemlji - ovisi o nastavku ulaganja u inovaciju, tehnologiju i istraživanje koja su našu ekonomiju oduvijek činile predmetom zavisti u svijetu.

Čestitam svim muškarcima i ženama NASA-e koji su ovo omogućili ovo nevjerojatno postignuće i željno očekujem nadolazeća otkrića Curiosityja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.