Izbjegnite ove učestale poteškoće s krovom

Foto: Press

Krov je jedan od najvažnijih elemenata pri gradnji kuće, jer pruža zaštitu od raznih vremenskih nepogoda, uključujući kišu, snijeg i UV zračenje. On čini gornji sloj građevine i igra ključnu ulogu u očuvanju njezine cjelovitosti. Nepravilno postavljen krov može dovesti do niza problema koji utječu na sigurnost i udobnost unutar doma. Platforma eMajstor.hr provela je istraživanje među krovopokrivačima i identificirala najčešće poteškoće s kojima se suočavaju na terenu. Slijedeći ove savjete, možete izbjeći mnoge komplikacije prilikom postavljanja krova.

U slučaju da razmišljate o renovaciji ili ugradnji novog krova, obavezno obratite pažnju na ovo istraživanje koje se fokusira na izazove s krovovima u Hrvatskoj. Na platformi eMajstor.hr registrirano je više od 1478 krovopokrivača, 893 limara i 335 ponuđača krovnih prozora, a na temelju stručnih iskustava identificirana su četiri najčešća problema koja se javljaju. Ovi problemi često su rezultat nepravilne instalacije krovnog pokrova ili drugih elemenata krova. U nastavku donosimo pregled tih poteškoća, uz korisne savjete kako ih izbjeći i osigurati kvalitetan i dugotrajan krov.

Neodgovarajuća krovna ventilacija

Ventilacija krova je proces koji osigurava cirkulaciju zraka ispod krova. Dobra cirkulacija omogućuje protok svježeg zraka i uklanjanje vlažnog, toplog zraka. Nedostatak pravilne ventilacije može dovesti do kondenzacije, stvaranja plijesni i drugih problema. Postoje različite vrste ventilacije, uključujući krovne prozore i krovne oduške. Krovni prozori omogućuju izlazak ustajalog zraka, dok odušci pomažu u izmjeni zraka.

"Kao krovopokrivač s tri desetljeća iskustva, često se susrećem s pritužbama na zagušljiva potkrovlja, posebno tijekom ljetnih mjeseci. U većini tih slučajeva nedostaje pravilna ventilacija," istaknuo nam je stručni krovopokrivač iz Zagreba.
Ako krovni odušci nedostaju ili nisu pravilno postavljeni za osiguranje optimalne cirkulacije zraka, posljedice mogu biti vlaga, kondenzacija i trajna plijesan. Stručnjak za krovove može vam dati pravi savjet o rasporedu odušaka, uzimajući u obzir specifične uvjete na terenu.

Hidroizolacija krova koja ne zadovoljava standarde

Jedan od glavnih uzroka prokišnjavanja krova je nedostatak hidroizolacije ili njeno loše izvođenje. Pravilno postavljena hidroizolacija može trajati godinama, pa i desetljećima. 

To je sloj ili membrana koja osigurava dodatnu zaštitu, sprječavajući prodiranje vode. Bitumenske membrane, sintetičke membrane ili tečni premazi koriste se za hidroizolaciju, a stručni izvođači mogu odabrati najbolji pristup prema vrsti krovnog materijala.

Važno je da hidroizolaciju postavljaju iskusni majstori, jer krov čini prvu liniju obrane od vremenskih uvjeta. Loša hidroizolacija može dovesti do strukturnih oštećenja i ozbiljnih problema s krovom. 

Ako ste u potrazi za krovopokrivačima, limarima i drugim izvođačima radova za postavljanje krova, pomoć možete potražiti na gore spomenutoj platformi eMajstor.hr gdje možete provjeriti i okvirne cijene. 

Neadekvatna krovna izolacija

Loša izolacija je čest uzrok problema, gubi se oko 30 % topline tijekom zimske sezone zbog nedovoljne ili loše izolacije. To rezultira višim troškovima grijanja i pregrijavanjem potkrovlja tijekom ljeta. Za izolaciju se koriste stiropor ili mineralna vuna, a važno je da budu pravilno postavljeni i odgovarajuće debljine. Bez obzira na to koji izolacijski materijal odaberete, važno je da bude odgovarajuće debljine i pravilno postavljen kako bi ispunio svoju funkciju.

Neispravan sustav odvodnje

Oluci su esencijalni dio svakog krovnog sustava, omogućujući pravilno odvođenje kišnice s krova. Loše postavljeni oluci mogu uzrokovati nakupljanje vode i snijega, što dovodi do prokišnjavanja. Iskusni majstori trebaju uzeti u obzir konstrukciju krova i vremenske uvjete prilikom postavljanja oluka. Prije svega, ključno je da oluci budu ispravno dimenzionirani.

Problemi s olucima također se mogu javiti zbog neredovitog čišćenja, osobito u jesen. Kada su oluci začepljeni, voda ne može otići, što može dovesti do oštećenja.

Na temelju ovog istraživanja, jasno je da se najčešći problemi s krovovima mogu izbjeći pravilnim planiranjem, odabirom pravih materijala i angažiranjem iskusnih majstora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.