Kostadinov: Nismo namjestili pobjedu Severini

GLAVNI urednik Zabavnog programa Hrvatske televizije i član žirija na proteklog vikenda održanoj Dori kazao je za Index kako je nemoguće malverzirati s glasovima, te da svi članovi žirija stoje iza svog rezultata, jer su oni kao najbolju pjesmu izabrali Massimovu "Tu na mojim rukama".

Čini se kako niti jedna manifestacija u Hrvatskoj, krenuvši od raznoraznih izbora za Miss, pa do glazbenih i inih festivala, ne mogu proći bez medijske pompe, a najčešće se radi o navodnom namještanju pobjednika.

Ove se godine nakon Dore može čuti kako bi, da je bilo namještanja glasova pobijedio netko iz najjačeg tabora, onog Huljićevog, a ne Severina, a s druge strane pak svi se čude kako je moguće da je pobijedila pjesma sa stihovima: zvrk-zvrk, kuc-kuc, afrika paprika....

Tragom napisa u hrvatskim medijima, pokušali smo više o načinu na koji glasa ocjenjivački žiri te o navodnom namještanju saznati od glavnog i odgovornog Aleksandra Kostadinova koji tvrdi kako je rezultate nemoguće namjestiti jer se sve radi kompjuterski u prisutnosti svih članova žirija, javne bilježnice i dvojice kompjuteraša koji uz pomoć vrlo zahtjevnog kompjuterskog programa zbrajaju glasove.

"Žiri radi iza zatvorenih vrata u jednoj sobi gdje svi sjede za istim stolom i slušaju pjesme. Članovi žirija pjesmu ocijene odmah, odnosno dok traje pjesma članovi žirija već daju ocjenu toj pjesmi. Tako da kad zadnja pjesma završi u kompjuter su unesene sve naše ocjene i nemoguće je išta ispravljati. Naši glasovi već se znaju, a onda čekamo glasove publike" - kazao je za Index Kostadinov.

Nakon što 10 minuta glasaju gledatelji, čiji se glasovi također bilježe kompjuterski, u roku od 5 minuta kompjuter zbroji glasove.

Kostadinov je kazao kako mu nije jasno kako su neki mediji mogli objaviti da su Kraljevi ulice dobili 50 posto glasova gledatelja, kad to nije istina, i on im nije tako rekao.

"Severina i Kraljevi ulice zajedno su dobili 50 posto glasova, odnosno Kraljevi ulice su dobili 25,1 posto, a Severina 25 posto. Kraljevi ulice dobili su 1100 glasova više od Severine u finalu, a u polufinalu je Severina dobila čak 6 puta više glasova od svih izvođača" - kazao nam je Kostadinov.

Komentirajući rezultate Dore, Kostadinov je kazao "kako se nekom sviđa pobjednička pjesma, nekom ne, netko je nesretan što nije namješteno Huljiću." Dodao je kako bi, i da nije Severina pobijedila, bilo svakakvih komentara jer uvijek postoji netko tko je nezadovoljan.

Na pitanje kako to da je stručni žiri u polufinalu dao više bodova Kraljevima ulice, a u finalu Severini, Kostadinov je kazao kako je velika razlika između polufinala i finala.

"U polufinalu moramo izabrati osam pjesama koje će se boriti u finalu, a drugim izvođačima moramo se zahvaliti. U finalu pak biramo najbolju pjesmu u kontekstu Eurosonga. U polufinalu i finalu mora se drugačije razmišljati" - rekao nam je Kostadinov dodajući da je žiriju najbolja pjesma bila "Tu na mojim rukama" koju je izvodio Massimo.

"No, pjesma koja je prema mišljenju žirija završila na drugom mjestu zasigurno je bila najatraktivnija, Severina je zaokupila svu medijsku pažnju i imala je vrlo originalan nastup i pjesmu. Naravno, govorim o biranju pjesme za Eurosong, a ne o nekakvim festivalima gdje se gleda umjetnička vrijednost" - kaže Kostadinov dodajući kako je i gledateljima druga najbolja bila Severina, pa čemu onda govoriti o nekakvim namještanjima.

"Da ljudi nisu glasali za Severinu ona ne bi išla, išao bi Massimo, koji je prema nama zaslužio da bude prvi. I Tina Vukov je mogla ići. Mala je perfektna, fenomenalno svira klavir i pjeva. Ali mi smo izabrali Massima jer je zreliji." - tvrdi Kostadinov ponavljajući još jednom da su ocjene žirija već bile poznate kada su se čekali glasovi gledatelja.

"Ja stvarno nemam nikakvog interesa u svemu tome. Nitko ne bi bio sretniji od mene da je pobijedio Massimo. Bilo bi sve u redu što se nas tiče i da su pobijedili Kraljevi ulice. No, zadovoljni smo što je pobijedila Severina jer je zasluženo pobijedila" - rekao nam je Kostadinov dodajući kako mu nije jasno zašto neki glazbenici sad stvaraju probleme od rezultata, i to oni koji nisu nikada u karijeri zabilježili neki veći uspjeh, a oni koji jesu ne komentiraju ništa.

Mislio je pritom na Vlatku Pokos, koja po medijima izjavljuje kako će se odseliti u neku drugu zemlju ako je Severinina štikla hrvatska stvarnost, te na Tončija Huljića koji je imao najviše razloga žaliti se na rezultat Dore, a to nije učinio.

Na pitanje da nam komentira Severininu pjesmu, Kostadinov je kazao kako on takvu glazbu, kao i općenito glazbu kakva se izvodi na Dori ne sluša privatno već samo poslovno kad mora.

"Njena pjesma je zajebancija ala Bregović. Normalno je da nekim ljudima iz zapadne Hrvatske, posebice možda iz Zagorja ta pjesma neće sjesti zbog zvukova koji potječu iz Zagore, Hercegovine i slično. No, isto tako možda ne bi nekima bilo drago da je pobijedila Ivana Banfić koja je u svojoj pjesmi imala zvuk slavonske tamburice" - rekao je Kostadinov ne želeći previše komentirati pobjedničku pjesmu.

Na kraju je dodao kako je neshvatljivo da neki mediji u svemu traže kriminal, te da to ponavljaju iz godine u godinu. Pita se što bi sad HTV trebao napraviti - "Tužiti ih možda?".

A.H.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.