Europski gradovi koji su ljepši tijekom zime, na popisu i jedan hrvatski

Foto: Shutterstock

Tijekom zime većina velikih gradova, izuzev božićnih sajmova, nudi predah od gužvi i povoljnije cijene, a uz to pruža mogućnosti za razne avanture na otvorenom i ugodne doživljaje. Conde Nast Traveller izdvojio je europske destinacije koje je bolje posjetiti zimi, a među njima je i jedan hrvatski grad.

Rovaniemi, Finska

Finska Laponija, kako ističu, zimi se pretvara u pravu čarobnu zemlju, a njen glavni grad Rovaniemi možda je najbolji primjer. Osim što slovi kao dom Djeda Mraza, grad nudi brojne atrakcije poput farmi sobova, vožnje saonicama s haskijima, klizališta te safarija za promatranje sjevernog svjetla, zbog čega je idealna destinacija za avanturističke obitelji.

Prag, Češka

Zimi, kada snijeg prekrije Karlov most i tornjeve starogradske crkve, Prag poprima poseban ugođaj. Osim toga, poznat je po nekima od najboljih božićnih sajmova u Europi, gdje se ne može odoljeti tradicionalnim poslasticama poput prženog tijesta i kuhanog vina.

Beč, Austrija

Beč, kako ističu, zimi stvara posebnu čar koju daju vruća čokolada, slastice poput sacher torte te besplatni vanjski operni nastupi i klasični blagdanski koncerti. Fotografiranje znamenitosti prekrivenih snijegom, poput palače Schönbrunn i crkve sv. Karla, svakako je obavezno.

Zermatt, Švicarska

Smješten u podnožju poznate planine Matterhorn, Zermatt je raj za ljubitelje skijanja. No, čak i ako niste ljubitelj zimskih sportova, gradić nudi predivne prizore i brojne restorane s lokalnim specijalitetima.

Talin, Estonija

Talin očarava svojom povijesnom jezgrom, dvorcima s tornjevima i pogledom na Baltičko more. Grad se ponosi jednim od najbolje očuvanih srednjovjekovnih središta u Europi, s UNESCO-ovom zaštitom.

Zagreb, Hrvatska

Kako ističu, Zagreb, sa svojim povijesnim kamenim ulicama, starom jezgrom i baroknom arhitekturom, pruža sve što se može očekivati od srednjoeuropskog glavnog grada, uz nekoliko dodatnih zimskih čari. Tijekom adventa, grad se pretvara u božićno središte, prepuno svjetlucavih ukrasa i zabave. Advent u Zagrebu obuhvaća 25 božićnih sajmova, klizališta i obilje blagdanskog sjaja. Posjetitelji mogu uživati u domaćim specijalitetima, poput kobasica i rakije, a savršen završetak zimskog izleta je jednodnevni posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Bergen, Norveška

Bergen zimi ima idiličnu atmosferu s drvenim kućicama i fjordovima. Osim što nudi prekrasne poglede, ovo je mjesto gdje se može vidjeti polarna svjetlost u punom sjaju.

Amsterdam, Nizozemska

Svake zime Amsterdam organizira Festival svjetla, s umjetničkim instalacijama iz cijelog svijeta. Grad zimi nudi zalazak uz prizore snijegom prekrivenih kanala i udobne kafiće.

Ilulissat, Grenland

Ilulissat privlači posjetitelje zbog svjetski poznatog ledenog fjorda, vožnje saonicama sa psima i blizine zaljeva Disko Baya punog santi leda. Posjet zimi nudi nezaboravno iskustvo u kojem se može uživati u tišini i prirodnim ljepotama.

Strasbourg, Francuska

Strasbourg, kako ističu, zimi nudi jedinstvenu kombinaciju francuske i njemačke kulture. Njegovi poznati božićni sajmovi, stari više od 400 godina, šire mirise kuhanog vina i kolača po gradskim ulicama, dok središte grada krasi osvijetljena katedrala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.