Otvoren 13. Međunarodni festival glazbe Bale - Valle Armonica

Foto: Instagram

Trinaesti Međunarodni festival glazbe Bale - Valle Armonica 2024. otvoren je u Balama, kod Rovinja, koncertom Gorizia Guitar Orchestra, kojim je dirigirao maestro Claudio Pio Liviero. Na sinoćnjoj svečanosti otvaranja maestro Liviero, umjetnički direktor Festivala, najavio je bogat program koncerata koji će se svake večeri do 7. srpnja s početkom u 21 sat, uz slobodan ulaz, održavati na Trgu Tomaso Bembo

Dio programa je i međunarodno gitarističko natjecanje pod pokroviteljstvom tvrtke Altamira Guitars, čiji će se finalisti predstaviti na završnom koncertu zadnje večeri 13. Međunarodnog festivala glazbe Bale (Festivala Internazionale di Musica Bale – Valle Armonica 2024.).

Gorizia Guitar Orchestra, ansambl solo gitara, osnovan je 1990., a na koncertu u Balama uz orkestar su kao solisti nastupili Maria Francesca Arcidiacono gitara i Riccardo Bertossa na gitari. Na festivalu će se do 7. srpnja održati devet koncerata glazbenika međunarodne karijere, od klasične do moderne glazbe, najavljeno je.

Večeras na Trgu Tomaso Bembo nastupit će mladi gitarist Riccardo Bertossa s programom od glazbe antike do španjolske glazbe, sve do slavnog Tanga en Sky skladatelja Rolanda Dyensa.

Što posjetitelje očekuje narednih dana?

U ponedjeljak, 1. srpnja, gošća Festivala bit će harfistica Paola Gregoric. U utorak, 2. srpnja, na programu je Duo Crisalide koji čine Maria Francesca Arcidiacono (gitara) i Mario Milosa (gitara i glas) koji će publiku povesti na sentimentalno putovanje kroz Napulj 18. i 19. stoljeća, izvodeći neke od najljepših napuljskih pjesama.

U srijedu, 3. srpnja, trio glazbenika Giovanni Floreani, Lorenzo Marcolia i Didier Ortolan predložit će publici glazbeno putovanje Europom s gajdama i drugim manje poznatim tradicionalnim instrumentima, donoseći na scenu popularnu glazbu, ali i modernije eksperimente.

U četvrtak, 4. srpnja, nastupit će mladi gitarist Davide Mascia, pobjednik 21. izdanja Međunarodnog gitarističkog natjecanja Altamira Gorizia – Enrico Mercatali Prize 2024. U petak, 5. srpnja, nastupat će kao solist bugarski gitarist David Dyakov, a u drugom dijelu koncerta i uz potporu smanjenog sastava Gorizia Guitar Orchestra izvesti poznati Concerto in La Maggiore talijanskog skladatelja Maura Giulianija iz 19. stoljeća.

U subotu, 6. srpnja, nastupit će hrvatski gitarist Petar Čulić, koji će i pjevati pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku. Finale međunarodnog gitarističkog natjecanja održat će se u nedjelju, 7. srpnja, kada će nastupiti tri finalista po izboru žirija za dodjelu najprestižnije nagrade natjecanja.

O pobjedniku će odlučivati i publika koja će glasati na posebnim glasačkim listićima i odabrati tko je po njihovoj ocjeni najuspješniji natjecatelj ovogodišnjeg natjecanja, izvijestili su iz Općine Bale – Valle i Turističke zajednice općine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.