Širi se TikTok trend dijeljenja novca, mnogi tvrde da je to samo lov na preglede

Screenshot: TikTok

Jimmy Darts, TikTok senzacija s više od 12 milijuna pratitelja, postao je poznat po svojim "dobrotvornim" videima, u kojima dijeli novac potpunim strancima. Iako na prvi pogled izgleda kao sadržaj u kojem tiktoker želi napraviti nešto pozitivno, neki se pitaju – je li to zaista dobro djelo ili samo performans za preglede?

Dijeli novčane nagrade prolaznicima

@jimmydarts

He was taught to give even when he didn’t have 🥺❤️

♬ original sound - Jimmy Darts

Koncept je jednostavan, Jimmy prilazi strancima, postavlja im nasumična pitanja, a zatim ih iznenadi velikodušnim poklonom, često u obliku novčane nagrade. Ovi videi redovito postaju viralni, a zahvaljujući GoFundMe kampanjama i donacijama pratitelja, Darts i slični kreatori na društvenim mrežama dijele tisuće dolara ljudima kojima je potrebno, piše The Independent.

@jimmydarts Miracles still happen today 🥹❤️ #miracle #cancer #kindness #surprise #money #love ♬ original sound - Jimmy Darts

No, mnogi na društvenim mrežama tvrde da je problematično snimati ljude bez njihovog znanja i koristiti njihove reakcije za postizanje popularnosti i zarade. Komediograf Brad Podray, poznat po objavljivanju parodija ovakvog sadržaja, ističe da je sve to prilično manipulativno.

Neki to nazivaju "iskorištavanjem siromašnih"

Karen Hoekstra iz Centra za filantropiju Johnson tvrdi da su takvi videi "iskorištavanje siromašnih" te da predstavljaju fenomen koji nazivaju "pornografijom siromaštva", odnosno, korištenje tuđih teških životnih situacija za stvaranje senzacionalnog sadržaja.

S druge strane, Jimmy i slični kreatori brane se dobrim namjerama, tvrdeći da pomažu ljudima kojima je to doista potrebno. Darts obično traži pristanak od svojih sudionika nakon snimanja, a donacije koje prikuplja često dosegnu desetke tisuća dolara. No, kritičari poput Podrayja vjeruju da iza svega stoji skrivena motivacija, a to su popularnost i zarada od pregleda.

Unatoč neslaganjima s ovakvom vrstom sadržaja, takvi su videi hit na društvenim mrežama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.