Svi danas znaju za Nintendo. Put do uspjeha je bio težak, trajao je sto godina

Foto: Wikipedia

Na današnji dan osnovana je kompanija Nintendo - simbol gaming industrije modernog vremena - koja je dala brojne naslove koji su ostali uvriježeni u pop-kulturi. Osnovao ju je poduzetnik iz Kyota - Fusajiro Yamauchi.

Počeli s prodajom tradicionalnih igraćih karata

Nintendo je uvjerljivo najstarija kompanija koja se bavi videoigrama. Osnovana je 1889. godine i naravno da tada nije proizvodila videoigre, već druge stvari. Kompanija je primarno osnovana kako bi prodavala tradicionalne igraće karte koje su bile vrlo popularne krajem 19. stoljeća među djecom i odraslima.

Tijekom prve polovice 20. stoljeća Nintendo se nastavio baviti prodajom karata, a nakon smrti Yamauchija, kompaniju je naslijedio muž jedne od njegovih kćeri. Uskoro su počeli prodavati i zapadnjačke karte (klasične špilove od 52 karte) koje su postajale vrlo popularne u Japanu.

Nintendov izlog 1890-ih

Nintendov taksi tijekom 1960-ih

Kompanija je živjela isključivo od prodaje karata sve do kraja Drugog svjetskog rata, kada je oslabila zbog geopolitičke situacije. U narednih deset godina nije se uspjela oporaviti, a prodaja karata više nije bila toliko popularna. Tada se odlučuje proširiti na druge branše.

Najpoznatiji takav projekt bila je taksi-služba kompanije Nintendo, koja je trajala od 60-ih do 70-ih. Bila je poznata pod imenom Nintendo K.K., ali brzo se pokazala neisplativom. Nakon neuspjeha s prodajom karata i taksi-usluge, kompanija se odlučuje na radikalne korake.

1977. godine predstavila je novi projekt u kojem će proizvoditi i prodavati igraće konzole. Prva se zvala Color TV-Game i puštena je u prodaju iste godine. Djeca su na konzoli igrala brze igre sve dok se 1981. godine nije pojavila igra Donkey Kong, koja je postavila temelje za njihov budući svjetski uspjeh.

NES - Nintendo Entertainment System

1983. godine izlazi konzola Nintendo Entertainment System, posredstvom koje postaju poznati u cijelom svijetu. Konzola je inspirirala mnoge druge buduće proizvođače poput Xboxa i PlayStationa.

Nintendo je i danas aktivan, a poznamo ga najviše po svjetski popularnim igrama koje su ostale neizbrisiv dio popularne kulture poput Pokemona, Super Marija i Zelde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.