Traže se pastiri (i pastirice) u Turskoj, plaća bi vas mogla iznenaditi

Foto: Shutterstock

VLASNICI stada u provinciji Elazığ na istoku Turske muku muče s pronalaskom pastira (ili pastirica!) koji bi im čuvali životinje, a ako ste kojim slučajem zainteresirani, bit ćete još više kad čujete kolika je plaća. 

1850 eura za čuvanje stada, 30 gigabajta interneta...

Za čuvanje stada nudi se plaća od 70 tisuća lira mjesečno, odnosno 1850 eura, no vlasnici stada i dalje ne mogu naći nikoga tko bi prihvatio taj posao, pišu turski mediji. 

Plaća nije jedino čime pokušavaju privući potencijalne kandidate. Poslodavci pastirima pokrivaju i troškove hrane, pića, odjeće i smještaja, a za generaciju Z imaju posebno primamljivu ponudu - mjesečne internetske pakete od 30 gigabajta za beskonačna skrolanja TikTokom u pauzi od čuvanja stada. 

Unatoč primamljivim ponudama, zbog nedostatka zainteresiranih vlasnici stada primorani su prodavati životinje. 

Mladi ne žele biti pastiri 

"Nitko od naših mladih se time više ne bavi. Danas to rade samo sredovječni ljudi. Znamo da su pastiri danas zlata vrijedni, ali došli smo do takve situacije da zlato možeš naći, ali ne i pastira", rekao je vlasnik stada Nurettin Çelenk te ispričao što se dogodilo kad mu je jedan muškarac došao na razgovor za posao. 

"Došao je i ponašao se prema meni kao lord. I, što ćeš, bespomoćan si. Što god da ljudi traže, mi prihvaćamo. Teška je to profesija. Radite u planinama, na padinama, po kiši, po snijegu. Pastir sam od svoje pete godine. Tom zanimanju sam dao pedeset godina života. A kada imaš iza sebe pola stoljeća, počnu boljeti i ruke i koljena", rekao je Çelenk.  

I, ima li zainteresiranih? 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.