Znate li gdje se nalazi jedini McDonald's s plavim logom i zašto?

Screenshot: YouTube

Uobičajen simbol McDonald'sa širom svijeta jest prepoznatljivi žuti luk u obliku slova "M" na crvenoj pozadini. No postoji jedan poseban McDonald's u Sedoni, u Arizoni, gdje je ovaj znak plav. Zašto?

Utjecaj lokalnog krajolika

Sedona je poznata po prirodnim ljepotama, kojima dominiraju crvene stijene. Lokalna zajednica pridaje veliku važnost očuvanju estetskog integriteta tog područja. Kada je McDonald's trebao otvoriti svoju franšizu u ovom slikovitom gradu, gradske vlasti su inzistirale na tome da tradicionalni žuti luk neće biti prikladan jer bi "narušavao skladan izgled krajolika".

Kako bi se uskladio s prirodnim okruženjem i poštovao stroge lokalne propise o estetici, McDonald's se složio promijeniti boju svojeg znaka. Plava je odabrana kao manje upečatljiva i smirujuća, što je omogućilo da se restoran stapa s okolinom.

Grad Sedona ima stroge urbanističke propise koji nalažu da svi komercijalni objekti moraju poštivati prirodnu ljepotu okruženja. Boje koje bi se smatrale previše upadljivima ili kontrastnima prirodi često su zabranjene.

McDonald's, kao globalna korporacija, često se susreće s lokalnim zakonima i propisima, no rijetko mora napraviti toliko drastičnu promjenu kao u Sedoni. Ovdje su gradski dužnosnici posebno strogi kada je riječ o očuvanju prirodnog pejzaža, što je rezultiralo ovom jedinstvenom prilagodbom.

Turistička atrakcija

Plavi McDonald's znak postao je svojevrsni simbol zajednice i turistička atrakcija. Posjetitelji Sedone, fascinirani pričom iza neobičnog znaka, često svraćaju samo kako bi fotografirali plavi "M" i saznali više o lokalnim pravilima koja su do toga dovela.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.