Dijete vam je nervozno zbog polaska u školu? Psihologinju smo pitali kako mu pomoći

Foto: Shutterstock/Instagram screenshot

Polazak u vrtić ili školu za mališane i roditelje može biti uzbudljiv, ali i stresan. Kako bi vaše dijete što lakše prevladalo početak nove pedagoške ili nastavne godine, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti ovih dana da biste mu pomogli.

Prvo, vrlo je važno uspostaviti rutinu kako se dijete ne bi moralo odjednom privikavati na novonastalu situaciju. Prema stručnjacima, rutina ustajanja i spavanja treba se početi provoditi dva tjedna prije polaska u vrtić ili školu, ali još uvijek nije kasno da polako pomičete odlazak na spavanje na raniji termin. Imajte na umu da predškolcima treba deset do 13 sati noćnog sna, školarcima devet do 11 sati, a tinejdžerima osam do deset sati.

Prema Sleep Foundationu, san igra ključnu ulogu u razvoju mladih umova. Ima i izravan utjecaj na sreću, a istraživanja pokazuju da san utječe na budnost, pažnju, kognitivne sposobnosti, raspoloženje, stjecanje vokabulara, učenje i pamćenje.

U sklopu Porodičnog Festa, koji se održao na Jahorini, upitali smo psihologinju i psihoterapeutkinju Zoju Kovačević što bi još moglo koristiti djeci kako bi opušteno dočekala početak škole.

"Naš odnos s djecom najvažniji je resurs za njihovo nošenje sa stresom i svime onime što oni smatraju izazovom", rekla je Kovačević.

Način pripreme ovisi o uzrastu djeteta

Što se same pripreme tiče, kaže da je dobro provoditi vrijeme s djetetom u mirnijoj atmosferi.

"Bilo bi dobro da priprema bude zapravo igra kroz neke aktivnosti koje su vaša svakodnevica. Svakako nemojte posjedati dijete i inzistirati na razgovoru jer to može samo pojačati tenzije", dodaje.

Njezin prijedlog su umirujuće vježbe te razgovor o njihovim očekivanjima.

"Pitanja koja ćete postaviti djetetu ovise o uzrastu, ali mogu se ticati toga čemu se vesele, čega se boje. S mlađim djetetom važno je raditi na tome kroz igru i crtanje jer će ono teško izraziti osjećaje verbalno", pojašnjava Kovačević.

Ako je dijete sklono unaprijed brinuti, tada je rutina vrlo važna.

"Ta je rutina za djecu značajna jer onda znaju što ih otprilike čeka. U smislu da će znati kada ujutro ustaju, što rade poslije ustajanja, kada slažu knjige u školsku torbu... Svaka obitelj ima rutinu koja joj odgovara, ali ona je važna jer djeca kroz nju stječu samopouzdanje i osigurava strukturu koja pojačava unutarnji osjećaj sigurnosti", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.