Zašto su moderna djeca anksiozna? Psihologinja objašnjava šest ključnih razloga

Foto: Pexels

Sve je više djece koja pokazuju znakove anksioznosti, a stres je postao stalni dio njihovog svakodnevnog života. Psihoterapeutkinja Amy Morin u tekstu objavljenom na portalu Psychology Today navodi šest ključnih razloga zbog kojih su današnja djeca sklonija tjeskobi te daje smjernice za roditelje kako bi smanjili taj stres kod djece.

Djeca pod stalnim pritiskom da budu savršena

Današnji obrazovni sustav stavlja ogroman pritisak na djecu, zahtijevajući od njih izvrsnost u školi, sportu i društvenim aktivnostima. Već od rane dobi, djeca su u atmosferi natjecanja gdje ih često potiču na "velike uspjehe". Umjesto radosti učenja, ona se često suočavaju s tjeskobom i strahom od neuspjeha.

Stres roditelja prelijeva se na djecu

Djeca osjećaju stres svojih roditelja i upijaju njihovu emocionalnu napetost. Roditelji često nisu sami svjesni kako njihova napetost može utjecati na djecu - od manjka nježnosti i razumijevanja do problema u ponašanju i smanjenog samopoštovanja kod mališana.

Ekrani na svakom koraku

Vrijeme provedeno na mobitelima i društvenim mrežama može negativno utjecati na djecu. Osim što ometa njihov san, socijalni mediji često prikazuju idealizirane verzije života što može dovesti do neprekidnog uspoređivanja i nerealnih očekivanja kod mladih.

Utjecaj medija na tjeskobu

Internet i mediji djeci omogućuju uvid u globalne probleme od vrlo rane dobi. Ova povećana svijest kod nekih može izazvati osjećaj nemoći i nesigurnosti u vezi s budućnošću.

Pretrpani rasporedi i nedostatak slobodnog vremena

Današnja djeca imaju rasporede ispunjene izvannastavnim aktivnostima. Iako su te aktivnosti korisne, pretrpan raspored često vodi do izgaranja jer djeca nemaju dovoljno slobodnog vremena za igru i opuštanje što je ključno za njihovo mentalno zdravlje.

Roditeljska prezaštićenost

Djeci je potrebno istraživati svijet bez stalne roditeljske kontrole. Kada roditelji previše usmjeravaju svaki korak svog djeteta, ono postaje nesamostalno i tjeskobno. Djeca moraju osjetiti samodostatnost kako bi razvila svoje vještine i otkrila vlastite sposobnosti.

Kako smanjiti anksioznost kod djece?

Roditelji bi trebali raditi na vlastitim mehanizmima za nošenje sa stresom kako bi izbjegli prenošenje tog stresa na djecu. Manje kontroliranja i pružanje prilika djeci da sama donose odluke također može biti od pomoći. Ako je potrebno, savjetovanje s psihologom može pomoći djetetu da bolje razumije i kontrolira svoje emocije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.