Tri pogreške koje vas sprječavaju da budete mirni roditelji, prema psihologinji

Foto: Shutterstock

Mirno roditeljstvo važno je za stvaranje sigurnog i stabilnog okruženja za djecu. Ipak, ponekad je teško ostati miran zbog svakodnevnog stresa i izazova. Roditelji se često suočavaju s napornim situacijama koje testiraju njihovu strpljivost. Dječja psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, izdvojila je još nekoliko razloga zašto roditelji gube strpljenje. U nedavnoj objavi na Instagramu istaknula je tri pogreške koje sprečavaju roditelje da ostanu mirni.

1. Pretjerano reagirate na određene situacije.

"Umjesto da prebrzo i prejako reagirate, budite svjesni trenutka kada se osjećate kao da ste provocirani. Prije nego što odgovorite djetetu, smirite se. Ovo može izgledati kao nekoliko umirujućih dubokih udisaja tijekom 40 sekundi dok ponavljate korisnu afirmaciju za roditelje", savjetuje Bloch.

2. Isključivo krivite djecu za svoju ljutnju. 

"Lako je okriviti ponašanje djece, ali 90 posto vremena ljuti smo jer smo bili pod stresom. Dakle, budite svjesni svojih rana i okidača. Kao roditelji, trebamo preuzeti odgovornost za vlastite reakcije i prepoznati da su to naše vlastite rane", napominje psihologinja.

3. Vjerujete da vas dijete namjerno želi iznervirati.

"Ovo stvara narativ 'ja protiv tebe', koji će samo pojačati vašu frustraciju i okidače. Umjesto toga, zapamtite da se vaše dijete muči i da vam ne pokušava namjerno otežati stvari", zaključila je Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.