Zbog ovih stvari vaš dom odmah izgleda loše, prema dizajnerima interijera

Foto: Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEDAN od najvećih problema u uređenju doma je kad projekti ne ispune očekivanja. Ovo je posebno frustrirajuće kad potrošite puno vremena i novca na to, a kasnije ispravak tih grešaka može biti još skuplji.

Na sreću, mnoge od tih grešaka se mogu izbjeći. Dizajneri interijera su za portal The Spruce otkrili koje su najčešće pogreške pri uređenju i što treba izbjegavati.

Zastarjeli dodaci

Dizajnerica interijera Susie Novak naglašava koliko je važno dodati umjetnost i detalje koje volite u svoj dom. Bez njih vaš prostor može izgledati sterilno i bez osobnosti.

"Umjetnost i dodaci možda izgledaju kao sitnice, ali zapravo pričaju vašu priču o putovanjima i osobnosti", objašnjava Novak. To je ključan način da izbjegnete da vaš dom izgleda poput hotela umjesto pravog doma.

Nema plana rasvjete

Dizajnerica Brittany Cooper ističe da svaka lijepo uređena kuća treba imati dobru rasvjetu. "Kvalitetna rasvjeta može potpuno promijeniti prostor i poboljšati njegovu funkcionalnost i izgled", kaže Cooper. Ako rasvjeta nije dobra, dom može izgledati loše.

Da se to izbjegne, preporučuje korištenje elegantnih lampi i ugradbenih svjetala, uz pametne sustave rasvjete – ili barem neku od tih opcija kao početak.

Bezobzirno praćenje trendova

Ljubav prema novim trendovima i želja da ih uklopite u svoj dom je jedna stvar, ali kupovati niskokvalitetne, masovne artikle samo da biste bili u trendu je nešto sasvim drugo. Dizajner interijera John Stivale upozorava da treba izbjegavati takve komade.

Maksimalizam je pošao po zlu

Dizajnerica interijera Nancy Parrish upozorava da pretjerivanje s dodacima može značajno utjecati na izgled prostora, često ga čineći kaotičnim.

"Predmeti koje birate samo zbog cijene, a ne zbog estetike, obično ne pridonose pozitivno cjelokupnom dizajnu", objašnjava Parrish. Umjesto toga savjetuje odabir manjih, ali značajnijih komada.

Namještaj izvan proporcija

Namještaj može biti velik trošak, ali Cooper ističe koliko je važno odabrati komade koji imaju prave proporcije za vašu prostoriju.

"Lako je fokusirati se na stil i boju, no izbor prave veličine je ključan", objašnjava. Preveliki komadi mogu učiniti prostor skučenim, dok premali mogu učiniti dom neudobnim.

Cooper preporučuje da uvijek odvojite vrijeme za mjerenje prostora. "Ispravno postavljen namještaj stvara uravnotežen, udoban i promišljen izgled sobe", dodaje.

Teksturirani zidovi

Novak upozorava da teksturirani zidovi mogu učiniti vaš dom zastarjelim i jeftinim. "Ako zidovi nemaju odgovarajuću teksturu, boje i ostali dekor, neće izgledati onako kako bi trebali", objašnjava Novak. "To je velika investicija, ali se definitivno isplati", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.