ANKETA Odaberite početni sastav Hrvatske za utakmicu s Poljskom

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija u utorak od 20:45 igra u Varšavi protiv Poljske u četvrtom kolu Lige nacija. Hrvatskoj u Poljskoj treba barem bod da bi održala prednost nad Poljacima te ostala na drugom mjestu, koje osigurava ostanak na elitnoj razini Lige nacija.

"Cilj je jasan - ne izgubiti", naglasio je hrvatski ofenzivac Andrej Kramarić. Zabio je svoj 30. pogodak u pobjedi protiv Škotske 2:1 na Maksimiru i jedan je od rijetkih igrača u momčadi Hrvatske koji imaju siguran status u prvom sastavu. U istoj toj utakmici protiv Škotske vidjeli smo i dosta nesigurnosti u svim linijama Hrvatske.

Centimetri su dijelili momčad Zlatka Dalića od remija protiv zadnje momčadi u skupini. Rekao je i hrvatski izbornik nakon utakmice da nije zadovoljan, pa je najavio neke promjene. Kakvu momčad Dalić treba poslati na Poljake? Glasajte u našoj anketi.

Golman

Dominik Livaković prvi je golman naše reprezentacije. Na Maksimiru protiv Škotske nije kod gola mogao puno napraviti. Konstantno brani na visokoj razini u Fenerbahčeu. Uz njega su još pozvani i golman ciparskog Pafosa Ivica Ivušić te golman njemačkog Augsburga Nediljko Labrović. 

Obrana

"Stoperi nam u prvom poluvremenu nijednom nisu ušli u igru kako treba", govorio je razočarani Zlatko Dalić nakon utakmice sa Škotskom. Duje Ćaleta-Car, Joško Gvardiol i Josip Šutalo trojka su u zadnjem redu Hrvatske kojoj izbornik zasad vjeruje.

Sva trojica dobri su s loptom u nogama, no pokazali su određenu nesigurnost, pogotovo u posljednjim trenucima utakmice sa Škotskom, kad se Hrvatska grčevito branila. Dalić ima još dva stopera na popisu - Marina Pongračića (Fiorentina) i Martina Erlića (Bologna).

Pongračić se nije iskazao u utakmici protiv Portugala na poziciji centralnog braniča i Dalić ga je vadio te ubacio Ćaleta-Cara, kojem ta pozicija zasad više odgovara. Pongračić se ozlijedio pa neće konkurirati za Poljsku. Erlić nije standardan u klubu, od zadnjih šest utakmica igrao je tek u dvije.

Bekovi

U sustavu 3-5-2 krilni bekovi imaju veliku odgovornost prema naprijed i prema natrag. Borna Sosa igrao je na lijevoj strani protiv Škotske, a na desnoj je bio Ivan Perišić. Doprinos Perišića na poziciji koju obično ne igra bio je velik. Asistirao je za prvi gol Hrvatske, a sudjelovao je i u akciji za drugi.

Dalić na lijevoj strani zapravo i nema puno izbora. Sosa i Perišić najbolje su dvije opcije, dok ih je na desnoj strani nešto više. Marko Pjaca znao je igrati tu poziciju u Dinamu, Kristijan Jakić u Eintrachtu, a Mislav Oršić za reprezentaciju.

Vezni igrači

Trojica veznih igrača potrebna su da bi ova formacija funkcionirala. Luka Modrić igra sve više u Realu, a odražava se to i na njegove nastupe u reprezentaciji. U prošloj je utakmici dobio ocjenu Sofascorea 8.7, i to bez asistencije i gola.

Mario Pašalić i Luka Sučić igrali su uz njega, no obojica su zamijenjeni, Pašalić već na poluvremenu, a Sučić u 62. minuti. Ušli su Martin Baturina i Petar Sučić. Kristijan Jakić dobra je opcija za nešto zatvoreniju varijantu, a na klupi su i pomalo zaboravljeni Luka Ivanušec te Nikola Moro, koji ne igra baš konstantno u Bologni.

Napadači

Igor Matanović zabio je prvijenac za Hrvatsku u prošloj utakmici, a nakon njega za pobjedu i Andrej Kramarić. Čini se da napadački dvojac iz utakmice protiv Škotske puno bolje od ovoga nije mogao. Kasnije se Dalić odlučio na igru s dva robusna centarfora - Petkovićem i Budimirom.

Kombinacije za slaganje napada su razne, a moguće je i Mislava Oršića postaviti kao jednog od napadača. Petković i on uspješno su tako surađivali u Dinamu, a sličnu je poziciju znao odigrati i Marko Pjaca. Protiv Poljske je Hrvatskoj dobar i remi pa će se od napadača očekivati i dosta pomaganja u obrani. Koju dvojicu odabrati?

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.