Livaja najbolje ocijenjen u SHNL-u. Sofascore: Godinama nas optužuju da namještamo

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/Index

MARKO LIVAJA (31) najbolji je igrač dosadašnjeg dijela sezone u SuperSport HNL-u. Hajdukov najbolji igrač briljira pod vodstvom trenera Gennara Gattusa i ključan je u svim akcijama splitskog kluba ove sezone, koji je trenutno lider prvenstvene ljestvice. Livaja u 13 nastupa u SHNL-u ima sedam golova i pet asistencija u 804 minute igre, a u četiri europska nastupa zabio je jedan gol.

Livaja igra nogomet karijere

Posebno je impresivan njegov fizički napredak u odnosu na prethodnu sezonu. Značajno je podigao razinu tjelesne spreme i sudjeluje u oba pravca igre, na čemu Gattuso posebno inzistira. Livajini statistički parametri su vrlo visoki, što potvrđuju brojke Sofascorea.

Hajdukov ofenzivac dominira po ofenzivnim parametrima. Prvi je strijelac i drugi asistent prvenstva, a upućuje i najviše udaraca prema golu protivnika. To mu daje ukupnu ocjenu od 7.72, čime je najbolji u ligi.

Grafika: Sofascore

Suosnivač Sofascorea: Drago nam je vidjeti Livaju kao najboljeg

Livaja je bio tema statusa Ivana Bešlića, suosnivača Sofascorea. Bešlić ga je istaknuo kao trenutno najboljeg igrača SHNL-a te objasnio kako Sofascoreov tim nikoga ne zapostavlja i ne gura namjerno u prvi plan. Dodaje i kako mu je drago vidjeti Livaju na prvome mjestu jer, tvrdi, postoji stigma kako se njega "namjerno kažnjavalo" u prošlosti.

"Marko Livaja daje svoj maksimum, te je postao najbolje ocijenjen igrač HNL-a ove sezone! Ovo nam je posebno drago vidjeti jer godinama imamo stigmu kako ciljano namještamo ocjene za igrače koje želimo pogurati, ili one koje 'namjerno' kažnjavamo. Sofascore već godinama unaprjeđuje svoj algoritam kako bi svaki vikend više od tisuću igrača imalo objektivnu metriku.

Nema poziva, nema žicanja, samo algoritam. Ako se trudiš, trčiš i pomažeš svojoj ekipi, zasigurno te očekuje visoka ocjena, ali i respekt suigrača i navijača. Istovremeno i Luka Modrić daje svoj maksimum te probija sve rekorde, što je primijetio i Fabrizio Romano, kao i mnogi drugi koji vrednuju trud našeg cijelog tima."

Tko je sve iza Livaje?

Iza Livaje nalazi se Martin Baturina (21), najskuplji igrač SHNL-a. Prema Transfermarktu Dinamov ofenzivac vrijedi 20 milijuna eura. Baturina ove sezone u prvenstvu ima osam nastupa, pogodak i pet asistencija u 582 minute igre. Uz to, ušao je i u uži krug reprezentacije Zlatka Dalića.

Na trećem mjestu je Niko Janković (23) iz Rijeke. Ofenzivni vezni momčadi s Rujevice ove sezone ima devet nastupa, pogodak i dvije asistencije u 772 minute u SHNL-u. Prema Transfermarktu vrijedi pet milijuna eura. Ostatak popisa čine igrači Hajduka, Dinama i Rijeke, no tu je i jedno ime iz Varaždina.

Riječ je o ofenzivcu Micheleu Šegi (24), koji ove sezone ima devet nastupa, jedan gol i tri asistencije u 707 minuta igre. Šego je bivši junior Hajduka i najbolji igrač Varaždina, a prema Transfermarktu vrijedi 700 tisuća eura.

Grafika: Sofascore

Što je Sofascore?

Sofascore je danas jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu za praćenje sportova. Pokriva praktički cijeli svijet, ima preko 20 milijuna aktivnih korisnika kojima omogućuje praćenje rezultata i statistika uživo za 22 sporta i preko 11.000 liga i turnira na više od 30 jezika.

Priča je krenula u ožujku 2010. godine, kada su Ivan Bešlić i Zlatko Hrkać, koji su već do tada zajedno radili na nekim internetskim projektima, potpisali prvi ugovor za sportske podatke te krenuli raditi na projektu koji je uoči Eura 2012. preimenovan u Sofascore.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.