Dinamo se vratio

Foto: Profimedia

DA JE netko nakon devetke protiv Bayerna rekao da će dinamovci biti nezadovoljni "samo" bodom protiv viceprvaka Francuske i momčadi koja je u prvom kolu Lige prvaka pobijedila Barcelonu, malo tko bi mu vjerovao. No, nakon što je Dinamo imao 2:0 do 75. minute i 2:1 do 90. minute, osjećaj je upravo takav.

Jako je malo nedostajalo za ozbiljan skalp koji bi savršeno zaokružio utakmicu u večeri koja je izgledala kao Dinamovo iskupljenje i preporod. Momčad je doista izgledala kao u najboljim danima Bjeličinog prvog mandata na klupi Plavih, a da simbolika bude potpuna, pobrinuo se i šahtarovski završetak utakmice i tisuću jedno "da smo" dan nakon susreta. No, bez obzira na to što je Dinamo izgubio dva boda, ono što je prikazao dotad vjerojatno je premašilo čak i ona najoptimističnija očekivanja.

Bunker koji to nije

Kao i puno puta u prvom mandatu, Bjelica je u utakmicu krenuo s tri centralna braniča. Stoperska linija Bernauer-Catherine-Torrente nije najbrža na svijetu i teško može braniti veliki prostor, pa joj je prilagođen i stil obrane.

U sredini su Mišić i Sučić gustom postavkom vrlo dobro branili suparničku progresiju kroz centralni dio terena, a Ristovski i Pierre-Gabriel su se po potrebi spuštali u zadnju liniju i dijagonalnim zatvaranjem leđa pomagali braniti dubinu.

Tu je Dinamo napravio više od pola posla jer je Monacu to bio jedini manevar kojim se pokušao zavući iza obrane. Momčad je u tom dijelu bespogovorno slijedila upute, a igrač viška u zadnjoj liniji je omogućio stoperima iskakanje kada bi se neki suparnički igrač pojavio između linija.

Ako je negdje i puklo, za to se pobrinuo natopljen travnjak koji je ekipi u posjedu davao nemoguć zadatak, a svaka malo jača ili viša lopta bila je rulet jer je bilo nemoguće procijeniti gdje će i kako odskočiti. 

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Ono što je na papiru izgledalo kao bunker s pet braniča te dva i pol razarača u sredini terena, u stvarnosti je funkcioniralo dosta drugačije. Znalo se da će Dinamo osvajati prostor nakon što Petković s pozicije sidruna razigra suigrače, a ključnu ulogu imali su bekovi.

I Ristovski i Pierre-Gabriel su još u fazi obrane zauzimali pozicije iz kojih su mogli, po osvajanju lopte, vrlo brzo isprintati uz liniju i raširiti teren. Zbog toga je na momente patila i defenzivna stabilnost, ali Dinamo je u njima dobio dva ventila preko kojih je uvijek mogao izaći i time onemogućiti Monaco da ulovi ritam u kojem stalno napada i drži Dinamo ispred Nevistićevog gola.

Ademi je oživio, a Sučić i Baturina uživali

Jedno od ključnih pitanja uoči Bjeličinog povratka bilo je hoće li naći ulogu Ademiju koji više nije moćan kao i prije i koja će to uloga biti. Dinamov kapetan je pokazao da još ima ulja u svići i u prvom poluvremenu je odigrao jednu od ključnih rola na terenu.

Gurnut je bliže suparničkom golu u odnosu na Mišića i Sučića. Zadatak mu je bio kupiti lopte koje Petković ostavlja s igračem na leđima i agresivno ih napadati. Tako je iščeprkao nekoliko drugih lopti koje su gurnule Dinamo u tranziciju, ali je napravio i nekoliko profesionalnih prekršaja koje su onemogućile Monacu da jednostavnim dodavanjem izbaci pola Dinamove obrane iz igre.

Petković je, uz pomoć Baturine, usmjeravao Monaco da u zadnjoj liniji puno više igra preko Salisua nego Kehrera koji je na lopti puno bolji igrač. Uz Ademija koji je kao pitbull branio suparniku lagani ulaz u sredinu, Mišić je imao puno lakši posao i pokazao je da u pravim uvjetima i dalje može odigrati vrhunsku utakmicu i na ovom nivou.

Susret su, bar do zadnjih 15 minuta, prelomili Baturina i Sučić. Obojica su pokazala da se puno bolje snalaze u slobodnijim rolama u kojima koriste fokus suparničke obrane na Petkoviću i utrčavanjima u kanale iza leđa stopera rade probleme.

Grafika: Sofascore

Paše im to osjetno više od stroge pozicijske igre kakva se od njih često tražila, ali treba imati na umu i to da neće svaki suparnik izlaziti ovako visoko protiv Dinama i ostavljati toliko prostora iza svojih leđa.

Neki stari Dinamo

U suštini, sve je jučer djelovalo kao da je Dinamo zamrznut 2020. godine kada je Bjelica otišao pa ga se netko sjetio odmrznuti. Lica i prezimena na dresovima bila su drugačija, ali ponovo smo gledali organiziran i fleksibilan obrambeni blok i brze i direktne izlaske u kontru s fokusom na Petkovićevu igru leđima.

Jedina upitna trenerska odluka je bila ona o zamjenama. Bjelica ih je napravio dvije, a iz ove perspektive bi zlata vrijedilo da je Kulenović dobio zadnjih deset minuta makar da napravi tri faula, zaradi žuti karton i unese dodatnu dozu nervoze u suparnika.

Često smo skloni novim trenerima pripisivati nadnaravne moći kada ekipa usred šok terapije i odlaska starog trenera izgleda bolje, ali Bjeličina zahvala Jakiroviću nakon utakmice nije samo odraz kurtoazije.

Dio ideja koje smo sinoć vidjeli su postojale tu i u Jakirovićevom periodu, ali je činjenica da je ekipa igrala pod blokadom i da je promjena bila nužna. Najveća pobjeda Bjeličinog prvog tjedna na klupi Dinama je to što igrači izgledaju moćnije, gladnije i motiviranije i to što izgledaju kao mangupi, a ne preplašeni školarci.

Još je bolja vijest da je u igru ušao i Marko Rog koji je odigrao izvanrednu utakmicu i koji je u nekoliko slaloma pokazao koliko unutarnjih rezervi Dinamo zapravo ima. Uspije li ih Bjelica osloboditi u značajnijoj mjeri, utakmice poput ovih neće biti avantura za jednu noć.

Trebalo je ovo Dinamu. Nakon što je prošle sezone ispao u C ligu europskih natjecanja, sve se glasnije pričalo o tome da mu je to nova realnost, a protiv Bayerna je dojam bio kao da je i ekipa takav stav bezvoljno prihvatila. Protiv Monaca se, na lošem terenu koji je Plavima pasao unatoč, pokazalo koliko dobra ova ekipa može biti kada je ispravno posložena.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.