FIFA bi Španjolcima mogla oduzeti Svjetsko prvenstvo: Morat ćemo intervenirati

Foto: EPA

SVJETSKO prvenstvo 2030. godine trebalo bi se održati u šest država na tri kontinenta. Kao domaćini su zamišljeni Argentina, Urugvaj, Paragvaj, Maroko, Portugal i Španjolska. Moguća je i promjena planova jer FIFA ozbiljno razmišlja da oduzme domaćinstvo Španjolskoj ako se uskoro ne organiziraju demokratski izbori za tamošnjeg predsjednika Saveza.

Španjolski nogomet je već godinu dana bez čelnog čovjeka, ali iz FIFA-e sada stižu pozitivni signali nakon što su njihovi predstavnici bili u posjetu Španjolskoj. "Sastanak je bio pozitivan. Ovo je problem koji postoji već godinu dana i mora se što prije riješiti. Španjolski savez je jedan od najvažnijih u svijetu, ako ne i najvažniji i on mora imati predsjednika. FIFA će na svojem kongresu 11. prosinca izabrati točna mjesta velikog događaja, a pritom više od 200 saveza mora dati povjerenje tom dugoročnom projektu. Da bi se to dogodilo, Španjolski nogometni savez mora imati predsjednika", rekao je jedan od direktora FIFA-e, Emilio García Silvero. 

UEFA-in generalni direktor za integritet i regulaciju, Angelo Rigopoulos bio je vrlo jasan: "Situacija se mora što prije mora vratiti u normalu, a ako ne, kao što se dogodilo u drugim savezima, FIFA i UEFA će morati intervenirati."

Prvenstvo dulje nego ikad? 

Na Mundijalu 2030. godine bi prema planu Argentina, Urugvaj i Paragvaj bili domaćini tri od ukupno 104 utakmice turnira. U tim južnoameričkim zemljama igrale bi se tri prve utakmice kako bi se obilježila stogodišnjica prvog FIFA-inog Svjetskog prvenstva, održanog 1930. u Urugvaju.

Glavni domaćini bili bi Maroko, Španjolska i Portugal i ondje bi bile odigrane sve preostale utakmice turnira. Ovaj interkontinentalni format trebao bi biti potvrđen ili odbačen do kraja ove godine. Osim igranja na tri kontinenta, specifična bi bila i duljina trajanja turnira.

Prve utakmice u Južnoj Americi odigrale bi se 8. ili 9. lipnja, a finale, koje bi se najvjerojatnije igralo na Santiagu Bernabeuu, tek 21. srpnja. Razmak između prve i posljednje utakmice bio bi čak 45 dana. Za usporedbu, finale Svjetskog prvenstva u Kataru odigrano je 28 dana nakon prve utakmice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.