Bio je nezamjenjivi Dalićev as. Sad je u najvećoj krizi karijere i uopće ne igra

Foto: Profimedia

LUKA IVANUŠEC, 25-godišnji ofenzivni veznjak, pretprošle je sezone postao sve ono što mu se s obzirom na talent odavno predviđalo. Postao je ključni igrač Dinama u pohodu na titulu prvaka te je, prema ocjeni većine navijača i struke, bio najbolji igrač prvaka i čitave lige u finišu prvenstva, u kojem su Plavi obranili prednost pred Hajdukom.

To mu je priskrbilo povratak u prvi plan što se tiče reprezentacije. Tako je na završnici Lige nacija startao i u polufinalu i u finalu. Na predzadnjoj utakmici turnira je briljirao protiv domaće Nizozemske i činilo se kako hrvatski izbornik i svi koji vole reprezentaciju imaju jednu brigu manje.

Sve to mu je donijelo i veliki transfer u Feyenoord. Nizozemski velikan je kao aktualni prvak svoje zemlje isplatio Dinamu nešto manje od osam milijuna eura. Činilo se da će Nizozemska biti savršena prilika za dokazivanje i potencijalna odskočna daska za odlazak na još veću scenu. Danas je Ivanušec u velikim problemima.

Ozljeda ga usporila još prošle sezone

Prošle sezone je sve išlo dobro do prvog kola grupne faze Lige prvaka protiv Celtica. Ivanušec je ozlijedio zglob pri jednom doskoku i u bolovima je na nosilima morao biti iznesen s travnjaka. Zbog te ozljede Ivanušec je propustio ključne dvije utakmice reprezentacije Hrvatske, koja je izgubila od Turske i Walesa.

Nakon malo više od mjesec dana pauze, Ivanušec se vratio u trećem kolu Lige prvaka u Rotterdamu gdje je Feyenoord pobijedio Lazio 3:1, a on je u igru ušao u 79. minuti. Vidjelo se već tad da će mu trebati neko vrijeme da se vrati u punu spremu.

Činilo se da se nakon toga ustalio pa je prošle godine otprilike u ovo doba započeo pet od idućih sedam utakmica u nizu. No prelaskom u 2024. godinu došlo je do novih problema. Počeo je samo sedam od ukupno 16 prvenstvenih utakmica.

Dijelom ga je klub dozirao zbog obnove ozljede, a premijernu inozemnu karijeru okončao je s vrlo solidnim učinkom s obzirom na to koliko je igrao. Ukupno je tri puta bio strijelac za Feyenoord i imao je sedam asistencija.

Ove sezone je pao u treći plan

Iako se ove sezone očekivalo da će Ivanušec dobiti puno više šanse u kontinuitetu, on je zasad pao u treći plan kod Briana Priskea, danskog trenera na klupi nizozemskog velikana. Dio razloga leži možda baš u tome što je Danac preuzeo Feyenoord ovog ljeta, a Ivanušec je bio želja starog stručnog stožera.

Grafika: Sofascore

Hrvatski veznjak je sudjelovao u osvajanju superkupa na početku sezone kada je odigrao 13 minuta i zabio gol u raspucavanju penala. Startao je u prvom kolu protiv Willema, ali se onda izgubio. Feyenoord je otad odigrao pet utakmica u prvenstvu.

Ivanušec nije ni ušao u igru u njih tri, u jednoj je dobio 18, a u drugoj 27 minuta. U Ligi prvaka je protiv Bayer Leverkusena ostao na klupi cijelu utakmicu, dok je protiv Girone ušao u igru zadnjih osam minuta. Treba napomenuti i kako Feyenoord nije radio transfere koji bi mu značajnije utjecali na minutažu.

Sve to se odrazilo i na njegovu poziciju u reprezentaciji. U ljeto 2023. godine bio je starter u završnici Lige nacija, a sve do kraja 2023. godine je bio starter kad god je bio zdrav. To se sve promijenilo ove godine pa je tako na Europskom prvenstvu dobio samo 20 minuta protiv Italije, dok je u prve dvije utakmice Lige nacija ostao neiskorištena zamjena.

S obzirom na to da je u najboljim i najproduktivnijim igračkim godinama, pitanje je hoće li još dugo moći trpjeti ovakav status. Sigurno želi igrati puno više, ali zasad nema previše indikatora koji upućuju na to da će ugrabiti mjesto u početnoj postavi.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.