Gudelj: Hajduk ima priliku kakvu zbog politike godinama nije imao. Sve se posložilo

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL, Luka stanzl/PIXSELL

HAJDUK je u nedjelju na Poljudu uvjerljivo svladao Šibenik 4:0 i zadržao prvo mjesto na ljestvici SHNL-a nakon devet kola, prvog od četiri kruga sezone, pa čak ga i učvrstio poboljšanom gol-razlikom.

Nakon posljednje reprezentativne stanke Splićani su pobijedili Dinamo 1:0 na Maksimiru, razbili Goricu kod kuće 4:1, izvukli "pozitivnu nulu" na Rujevici protiv Rijeke i sada ponovno utrpali četiri komada protivniku na Poljudu, koliko su u međuvremenu zabili i niželigašu Bilogori 91 u Kupu.

Pobjeda nad Dinamom preokrenula je sezonu, bacila Zagrepčane u krizu koja je rezultirala trenerskom smjenom, i omogućila Hajduku da nakon neuvjerljivog starta preuzme vrh ljestvice te probudi nadu navijača, koji su ih ove godine naizgled unaprijed otpisali.

Hajdukova igračka legenda i bivši trener Ivan Gudelj osvrnuo se na Hajdukov prvi "kvartal" sezone i objasnio što se i zašto posložilo da splitski klub, suprotno očekivanjima, u listopadu izgleda kao ozbiljan kandidat za prvi naslov prvaka nakon 20 godina.

Najviše ga raduje to što je u momčadi dosta mladih igrača iz omladinske škole, među kojima se najviše ističe 16-godišnji Bruno Durdov, koji iz tjedna u tjedan oduševljava zrelom igrom i spektakularnim golovima, ali poziva na oprez u njegovu razvoju.

Kako ste zadovoljni Hajdukovom sezonom do sada, s obzirom na očekivanja?

Hajduk je u ovu sezonu ušao neopterećeno u odnosu na prošle godine, kad je vladala euforija i kad su svi očekivali da je to ta godina. Tada nisu uspjeli izdržati taj pritisak i pali su u završnici sezone.

Rekao sam da ćemo ih vidjeti ove sezone bez takvog pritiska. Mislim, od Hajduka se uvijek očekuje, to je činjenica, ali ove godine mi se čini da su i navijači već bili prežalili sezonu. Došao je novi predsjednik, novi sportski direktor, novi trener, dogodio se kiks u Europi, krenuli su lošije, ali možda baš zbog toga što su neopterećeni, stvari su se počele slagati.

Što se sve posložilo?

Hajduk je napravio pravi posao s Rakitićem. Ima godina, ali je svjetska klasa, provjerena u jakim utakmicama, karakteran igrač koji je prošao sve. Došao je u sredinu u koju je želio i sad dolazi u formu. 

Livaja se uozbiljio, mogao je napraviti veću karijeru da je to učinio ranije. Tu se pronašao, iznimno je talentiran, ali sad sve shvaća puno ozbiljnije nego inače, dobro trenira i u odličnoj je formi.

Treće, Hajduk sad ima trenera koji je neovisan, sve odlučuje sam, ima disciplinu, autoritet, a igrači ga slijepo slijede i napravili bi sve što traži od njih.

Povrh svega, Hajduk napokon ima mlade igrače koji igraju. Imate Livaju i Rakitića koji donose ogromno iskustvo i kvalitetu, ali i velik potencijal u mladima i ta je kombinacija fenomenalna. Ne događa se ovo slučajno. Nakon pobjede nad Dinamom dobili su ogromno samopouzdanje i sad su ozbiljan kandidat da napokon budu prvi. Prvenstvo je dugo, ali na dobrom su putu. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajduk ima prigodu kakvu zbog politike godinama nije imao, da stvori momčad. Ima iskusne i kvalitetne igrače, ali i igrače iz svoje škole. Durdov je fenomenalan potencijal, Prpić je odličan, treba dovoditi još mladih potentnih igrača poput njega, koji mogu pojačati momčad i dizati cijenu na tržištu, kroz europske utakmice i reprezentaciju.

To me najviše veseli, a ti momci će uz senatore napredovati. Igraju se nogometa, ali su disciplinirani i slušaju Gattusa. Hajduk je stvarno u dobroj situaciji, ali prvenstvo je dugo i bit će oscilacija. Dinamo je imao tešku utakmicu protiv Monaca, a onda u Varaždinu pobijedio 1:0, što je najslađe. Dizat će se, ali pitanje je koliki mu je hendikep Liga prvaka.

Kako uopće vidite Dinamo nakon povratka Nenada Bjelice na klupu?

Bjelica je u kratkom vremenu podignuo momčad, bio je blizu pobjede u Ligi prvaka protiv Monaca, ali mora biti prvi u prvenstvu da bi uopće imao priliku igrati Ligu prvaka, ili barem imao direktan plasman u skupinu neke druge lige. Zato je važno biti prvak.

Hajduk je stalno bio pod pritiskom koji na kraju nije mogao podnijeti, dok je Dinamu taj pritisak normalan jer je stalno prvak. Može jedne godine ne biti prvi, ali to je klub koji je napravio sjajne rezultate i igrače. Hajduk sad ima svježinu koju prošlih godina nije imao, mlade igrače koji igraju, ekipno igra dobro, agresivno i zabija dosta golova.

Može li Rijeka zadržati priključak?

Uvijek govorim da Rijeka ima sjajno rukovođenje, kontinuitet kakav je kod nas rijedak. Može se ponekad pogriješiti, bilo je trenera koji se nisu snašli, ali, da citiram Biću Mladinića, "može biti kriza rezultata, ali ako je kriza rukovođenja, onda je problem". Kod Rijeke nje nema, stvaraju se igrači, postoji iskustvo i vizija.

Naša liga je sjajna, bio sam tako ponosan što smo imali 5-6 igrača iz SHNL-a na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Kad ispadnete iz Europe, ne možete svake godine dovoditi prave igrače, svi su osuđeni na stvaranje, proizvodnju i dovođenje igrača koji su mladi i koje se kasnije može prodati. Ili na igrače poput Rakitića.

Tri momčadi će se boriti za naslov, želim Hajduku da bude prvi, ali ne treba se time opterećivati.

Pukštas je dobar primjer takvih mladih igrača. Kako komentirate Gattusovu kaznu?

Pukštas je talentiran. Na treneru je da procijeni tko igra, ali bitna je i politika kluba da procijeni kad će dovesti, a kad prodati igrača, koji je pravi trenutak. Ozljeda ga je malo spriječila u napredovanju, ali je potencijal.

Po pitanju momčadi, trener je potpuno neovisan i najbolje zna što radi. Ima svoja pravila koja treba poštovati, a ako se igrač ogluši, situacija je takva kakva jest. Opet ću citirati pokojnog Biću, koji je govorio da postoje dva zakona. Prvi je da je trener uvijek u pravu, a drugi da, kad je igrač u pravu, primjenjuje se prvi zakon.

Bruno Durdov protiv Šibenika (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Durdovu je tek 16 godina, ali neki se bune što nije već pozvan u U-21 reprezentaciju. Kako to komentirate?

Durdov je strašan potencijal, ali ne treba stvarati ludilo oko njega, mladi igrač će oscilirati i treba ga pravilno usmjeravati. Tek mu je 16 godina, doći će do U-21, ne treba preskakati stepenice.

Sjećamo se Alena Halilovića. Dugo sam bio izbornik mlađih selekcija i mogu reći da je on bio jedan od pet najvećih talenata koje sam vidio, žao mi je što nije napravio karijeru kakvu je trebao. I on je sa 16 godina igrao u Dinamu, ali tada su ga već zvali u A reprezentaciju, što nije bio pravilan put.

Durdov je sad u U-17 reprezentaciji, nakon toga dolazi U-19, nek prvo za njih odigra par utakmica. Mora imati pravilan put, treba ga pravilno usmjeravati, neosporno je da će proći sve selekcije i biti kandidat za A reprezentaciju.

Znam kakvi su zakoni tržišta, igračima u reprezentaciji raste vrijednost, ali svi vide da je Durdov potencijal. Treba to primiriti, pravilnim putem proći sve selekcije. Klub će odlučiti kad je najbolje vrijeme za prodaju, ali igrač za to treba imati glavu.

Od svih mladih igrača koji su otišli van već sa 16 godina, jedino je Perišić napravio karijeru. U tim godinama dijete još nije ni sazrelo i da bi se igrač razvio potrebni su iskustvo i vizija.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.