Hrvatska je propustila najbolju šansu za put do finala u svojoj povijesti

Foto: Profimedia

HRVATSKA je ispala s Europskog prvenstva. Ono što je nakon remija s Italijom bilo izvjesno, sinoć je postalo i službeno. Hrvatskoj su se za prolazak u osminu finala s trećeg mjesta u grupi morala poklopiti četiri rezultata, a među njima je bila i pobjeda Engleske nad Slovenijom od minimalno tri razlike te pobjeda Danske nad Srbijom. Obje te utakmice završile su 0:0 i tako su sve teorije propale.

Hrvatska je do osme minute nadoknade imala sve i onda ostala bez ičega

Momčad Zlatka Dalića završit će Euro kao jedna od dvije najlošije trećeplasirane momčadi i zbog toga je ostala bez plasmana u osminu finala. U teškoj skupini sa Španjolskom, Albanijom i Italijom osvojila je dva boda. Nastup na EP-u Hrvatska je počela uvjerljivim porazom 3:0 od Španjolske, a nastavila sa šokantnim remijem 2:2 s Albanijom.

Hrvatska je u tom susretu primila gol u petoj minuti nadoknade, a još gore je slijedilo protiv Italije, koja je u 98. minuti zabila za 1:1 i tako, pokazat će se, izbacila Hrvatsku s Eura. Hrvatska je dakle sve do samog kraja duge sudačke nadoknade imala rezultat koji joj jamči ne samo prolaz skupine, nego i drugo mjesto i onda je zadnjim šutom na utakmici ostala bez ičega.

Hrvatska prvi put nije prošla skupinu na Euru u ovom formatu

Prvi je ovo put otkad se Europsko prvenstvo igra u aktualnom formatu s 24 momčadi (od 2016.) da Hrvatska nije prošla skupinu. U oba prethodna natjecanja prošla je grupu i ispadala u prvoj nokaut rundi, osmini finala, 2016. je bila prva u skupini pa u produžecima izgubila od Portugala, dok je 2021. bila druga i isto tako u produžecima ispala od Španjolske.

Zadnji put Hrvatska nije prošla skupinu na Euru 2012. godine, no tada ga je igralo 16 reprezentacija i samo prve dvije iz svake skupine su išle u četvrtfinale. Hrvatska je i tada bila u skupini s kasnijim finalistima Španjolskom i Italijom, a tu je još bila i Irska. Osvojila je četiri boda (pobjeda nad Irskom i remi s Italijom), ali to joj nije bilo dovoljno. 

Hrvatska sada može posebno jako žaliti 

Hrvatska je, dakle, imala u ruci drugo mjesto skupine i prolazak u osminu finala i onda šokantno ostala bez ičega. Kao da to nije dovoljno teško, rezultati i rasplet jučer odigranih skupina, pokazuju da to nije jedino za čim može žaliti.

Naime, ludim raspletom skupine D, pobjedom Austrije nad Nizozemskom te remijem Francuske i Poljske, Austrija je senzacionalno izbila na prvo mjesto skupine. Favoriti Francuzi idu dalje kao drugi, a Nizozemci kao treći.

Francuski pad na drugu poziciju donio je pakleni ždrijeb u drugom dijelu natjecanja. Naime, sada se u njemu nalaze četiri velika favorita - Portugal, Njemačka, Francuska i Španjolska.

Da je sačuvala vodstvo još par sekundi, prošla bi i izbjegla Portugal, Njemačku, Francusku i Španjolsku

Da je Hrvatska sačuvala vodstvo protiv Italije još par sekundi, prošla bi u nokaut fazu i to tako da bi sve do potencijalnog finala izbjegla sve spomenute favorite. Zato što bi bila u drugom, desnom dijelu ždrijeba na priloženoj grafici, koji je daleko lakši od lijevog.

Naravno, Švicarska, protiv koje bi Hrvatska igrala u osmini finala te pobjednik meča Engleske i Nizozemske u eventualnom četvrtfinalu, nisu laki suparnici. Ali, svakako su lakši od onih na drugoj strani ždrijeba nokaut faze. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.