Danas počinje nokaut-faza Eura. Ovo su svi parovi osmine finala

Foto: EPA

DANAS počinje osmina finala Europskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj. Nakon dva dana pauze 16 najboljih reprezentacija iz grupne faze krenut će u obračun za trofej europskog prvaka. Među njima neće biti Hrvatska, koja je ispala kao jedna od dvije najlošije trećeplasirane momčadi u skupini. 

Prve utakmice nokaut-faze odigrat će Švicarska i Italija u 18 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu te domaćin Njemačka i Danska u 21 sat na Signal Iduna Parku u Dortmundu.

Pogledom na parove osmine finala dojam je da je jedna strana ždrijeba puno jača nego druga. Na lijevoj su strani tako Španjolska, Njemačka, Francuska i Portugal, koji su uoči početka Eura bili među prvih pet favorita. Na drugoj strani ždrijeba od tih pet samo je Engleska, što možete vidjeti na priloženoj grafici.

Grafika: Sofascore

Švicarska - Italija (29. lipnja, 18:00)

Osminu finala otvorit će Švicarska i Italija. Drugoplasirane su to momčadi iz skupina A i B, s tim da su Švicarsku samo tri minute dijelile od toga da osvoji grupu ispred domaćina Njemačke. Švicarci su uoči ovog susreta i dalje neporaženi na Euru - pobijedili su Mađarsku, a remizirali sa Škotskom i Nijemcima.

Talijani su pak u grupnoj fazi osvojili četiri boda. Nakon uvodne pobjede nad Albanijom porazila ih je Španjolska, a onda su sve do 98. minute bili pred porazom i od Hrvatske. Ipak, zabili su za 1:1 i tako spasili sebe, a Hrvatsku izbacili s Eura. Prema kladionicama, Italija u ovaj meč ulazi kao blagi favorit.

Njemačka - Danska (29. lipnja, 21:00)

Njemačka je u ranije spomenutoj drami protiv Švicarske osigurala prvo mjesto u grupi A, što joj je u osmini finala donijelo ogled s Danskom, koja je bila druga u skupini C. Nijemci su u prva dva kola suvereno osvojili šest bodova uz gol-razliku 7:1, no Švicarska je pokazala da su ranjivi te im je otkinula dva boda.

Danska, pak, na ovom Euru i dalje ne zna za poraz, ali ni za pobjedu. Po 1:1 odigrala je sa Slovenijom i s Engleskom, a 0:0 sa Srbijom u posljednjem kolu bilo joj je dovoljno za prolaz. Njemačka ima status favorita na domaćem terenu u Dortmundu, ali Danska se dosad pokazala kao tvrda momčad, a ne treba zaboraviti ni da je prije tri godine igrala polufinale Eura.

Najavu svih utakmica osmine finala Eura pročitajte OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.