Sopić na pitanje novinara: Na takve mi je gluposti glupo odgovarati

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

LOKOMOTIVA i Rijeka u petak u 18 sati na stadionu u Kranjčevićevoj igraju utakmicu 14. kola SuperSport HNL-a. Rijeka je vodeća momčad hrvatskog prvenstva s 26 bodova, dva više od drugog Hajduka i četiri više od Dinama, koji ima utakmicu manje. Lokomotiva je sedma s 14 bodova. Susret Lokomotive i Rijeke na konferenciji za medije najavio je riječki trener Željko Sopić.

"Očekuje nas zahtjevna utakmica. Uz stadion i klub me vežu jako lijepe uspomene. U Lokomotivi sam završio karijeru i počeo trenersku. S druge strane, to je stadion kluba koji mi je i dalje u srcu - NK Zagreba. Nažalost, u niskoj je ligi, ali to je tako u životu. O Lokomotivi mogu govoriti samo u superlativima.

Trener Silvijo Čabraja ima kontinuitet, momčad se nalazi u vrhu iz godine u godinu bez obzira koliko igrača prodala. Putem transfera se financiraju, što je putokaz za brojne hrvatske klubove. Znam da nije lako, ali Lokomotiva je putokaz. Kad svi misle da je gotovo, oni izbace četiri-pet talenata. Njihova škola je uz bok Dinamove", rekao je Sopić u uvodu. Uslijedila su pitanja novinara.

Ozlijeđeni i kartonirani igrači?

Lindon Selahi ima tri žuta kartona, Niko Galešić neće igrati zbog ozljede aduktora, a vidjet ćemo hoće li biti spreman za Dinamo. Vrlo vjerojatno Marco Pašalić neće biti spreman za utakmicu. Pokušat će danas, ali ovaj tjedan nije trenirao i mala je mogućnost da će biti u kadru za Lokomotivu. Jedino ako se popodne ne dogodi čudo.

Može li Emmanuel Banda zamijeniti Selahija ili ćete mijenjati sustav?

Imamo dovoljno igrača, netko će istrčati. Imamo i Hodžu, Ilinkovića... Netko će igrati, možda ćemo promijeniti sustav, vidjet ćemo. Vidjet ćemo i što će biti s Pašalićem. Liječnici su rekli da će sve biti u redu, ali po informacijama koje imam, mislim da tako neće biti.

Nadam se čudu, ali nisam sklon da poluozlijeđenog igrača stavljam u igru. Ostali su na broju. Ne mislim čuvati igrače zato što sljedeću utakmicu igramo s Dinamom. To je suludo.

Lokomotiva je u prosjeku ekipa koja radi najviše prekršaja u HNL-u. Rijeka je pri dnu. Koliko je bitan taj podatak s obzirom na to da vi volite igrati i nadigravati se.

Bitan je. Ako znate taj podatak, morate znati i da Lokomotiva udara najviše dugih lopti. Ali to su statistički podaci. Danas znam da će sutra u Zagrebu padati kiša. Poznavajući teren u Kranjčevićevoj, to će ići na ruku agresivnijoj momčadi.

S druge strane, lopta će biti puno brža. To će se izjednačiti. Ako ćemo imati protok lopte i ako ćemo tražiti međulinijske prostore, mislim da ćemo doći u dosta dobrih situacija. Svaka utakmica je nova priča. Siguran sam da će 11 najspremnijih biti na terenu.

Lokomotiva je stabilna u svakoj liniji. Što biste još izdvojili kao njihove prednosti?

Mladi su, potentni, puno trče, imaju istog trenera tri godine. Najveća prednost im je tranzicija. S puno igrača završavaju u kaznenom prostoru. Napadaju dubinu i prostor, ne libe se napasti sa šest-sedam igrača. Spremni smo, svjesni svega, pripremamo se. Naravno, vremenski uvjeti će nam pomoći ili otežati, ali to ćemo vidjeti sutra.

Hoćete li posebnu pozornost posvetiti Indritu Tuciju, koji puno zabija u zadnje vrijeme?

Tuci godinama pokazuje svoje kvalitete. Ozljede su ga spriječile da napravi veći iskorak. Izvrstan je napadač. Ali mi imamo odlične stopere, tako da dečki samo moraju odraditi svoj posao.

Što nedostaje Rijeci da zabije drugi gol i završi utakmicu? Stvara li se nervoza kada se propusti toliko dobrih prilika?

Nedostaje nam da lopta prođe liniju. Kada ona prođe, zabili ste gol. Ne znam odgovor na to pitanje. Kada stvarate šanse i imate udarce na gol, to vam je muzika za uši svakog trenera. Potrebno je ući u šansu, a realizacija, mirnoća... Pohvalit ću opet Banića (golman Gorice, op. a.) koji je u prošloj utakmici obranio nemoguće situacije. Da smo otišli na 2:0, sigurno bi bilo lakše.

Nisam nezadovoljan kako je Momo Yansane odigrao, ali ne mogu se oteti dojmu da bi utakmica, da je igrao Franjo Ivanović, u prvom poluvremenu bila riješena. Na kraju se uvukla nervoza uz jednu-dvije greške. To se dogodi. Bitna su tri boda.

Svi volite analizirati, ali treba puknuti 20 po golu, ne pada to s neba. Željeli bismo zabiti sve golove, ali oni koji zabijaju 3/3 igraju u PSG-u i Juventusu, ne u Rijeci. Da se ne lažemo previše.

Kakvo je stanje s Ivanovićem?

Jučer je trenirao prvi put. Danas bi trebao trenirati pa ćemo prije utakmice odlučiti je li sposoban nastupiti ili ne.

U zadnje vrijeme se medijima provlači teza da Rijeka ima šansu za naslov jer je liga slaba. Baca li to čudnu sliku? Rijeka ipak ima svoje kvalitete i nije na prvom mjestu zato što su drugi slabi. Što vi mislite o tome?

Ne mislim o tome. Na takve mi je gluposti glupo odgovarati. Provlači se teza... Provlači se nešto iz mojih izjava iz konteksta, pa ne komentiram takve izjave. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ako je netko drugi trenutno na čelu ljestvice, onda je liga slaba.

Ako je tko netko drugi, onda je sve super i sve pet. Živimo u vremenu u kojem svatko može napraviti podcast i pričati o bilo čemu i analizirati bilo što. Ako ljudi to misle, OK. Tako je, kako je. Odigrali smo tek 12 kola i sad ćemo mi pričati je li liga dobra, slaba, ovo ili ono. 

Svake se godine ponavlja isto - naši najbolji igrači odlaze jer klubovi nemaju novca i od nečega moraju živjeti. Hrvatski sport ima sponzorstva, ali jako mala. Živi se od prodaje igrača i naravno da najbolji odlaze. Recimo, naravno da bi Lokomotiva bila triput bolja da može zadržati Kačavendu, Stojkovića i još trojicu-četvoricu. Ali ne mogu. Treba se preživjeti.

Postoji proračun koji treba napuniti. Liga će nam sve više biti slabija ili bolja u datom momentu, ovisno o nekim stvarima. Prodavali su se prije, prodavat će se i sljedećih godina. Ne vidim problem. Svih deset klubova i dalje želi biti prvi, hoće igrati Europu i nitko ne želi ispasti. Ne vidim novi element o kojem bi se trebalo diskutirati i raspravljati.

Marko Pjaca je pozvan u hrvatsku reprezentaciju...

Jako mi je drago kao treneru i čovjeku jer je Pjaca vrhunski dečko. Kad je dolazio u Rijeku, odrekao se jako puno novca i imao je puno bolje ponude. Došao je ovamo s jednim ciljem - želi se boriti za nešto, postati bolji i pokušati se vratiti u reprezentaciju. Stvarno ne mogu opisati koliko mi je bilo drago kad sam saznao da ga je Dalić pozvao. Dečko za poželjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.