Hrvatski nogomet u Europu

Što znači izbacivanje Rusa za hrvatski nogomet?

Foto: Hrvoje Jelavić

FIFA, svjetska krovna nogometna organizacija, donijela je odluku o izbacivanju Rusije iz međunarodnog nogometa, a UEFA o izbacivanju moskovskog Spartaka, jedinog preostalog ruskog kluba u europskim natjecanjima. Rusija se zbog invazije na Ukrajinu nalazi pod brojnim sankcijama i čini se da bi FIFA i UEFA mogle izbacivanje Rusa produljiti i na sljedeću sezonu.

To bi bila sjajna vijest za hrvatski nogomet jer bi HNL već ovog ljeta vjerojatno imao predstavnika u kvalifikacijama Europa lige. "Ako rupu nastalu suspenzijom Rusa UEFA odluči popuniti pomicanjem svih država na ljestvici za jedno mjesto prema gore, Hrvatska bi se popela na 17. mjesto, što znači da bi nam bila potrebna samo dva od tri uvjeta da nam osvajač Kupa ide u Europa ligu", objavio je sportski analitičar Tomislav Globan.

Ta tri uvjeta su da osvajač Lige prvaka sljedeće sezone završi u kvalifikacijama za Ligu prvaka ili na pozicijama koje vode u Europa ligu kroz domaće prvenstvo; da osvajač Europa lige osigura plasman u Ligu prvaka ili Europa ligu kroz domaće prvenstvo; te da osvajač Konferencijske lige osigura plasman u Ligu prvaka ili Europa ligu kroz domaće prvenstvo.

Izvjesno je da će se drugi i treći uvjet ispuniti pa bi osvajač Kupa već sljedeće sezone bio predstavnik HNL-a u Europa ligi. Prvak bi išao u kvalifikacije Lige prvaka, a još dva predstavnika bila bi u Konferencijskoj ligi. Podsjetimo, u polufinalu Kupa sastaju se Hajduk i Gorica te Rijeka i Osijek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.