U 97. godini preminuo Zdravko Vuzem, najstariji hrvatski boksač

Screenshot: ZAGORJECOM TV

ZDRAVKO VUZEM, legendarni hrvatski boksač, preminuo je u 97. godini. Vuzem je rođen u Krapinskim Toplicama i najuspješniji je zagorski boksač u povijesti, a tijekom svojih dana u ringu bio je poznat pod nadimkom Zlatna Šaka. Najstariji hrvatski boksač bio je prvak Jugoslavije u teškoj kategoriji iznad 81 kilograma. Boksom se počeo baviti četrdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno nakon Drugog svjetskog rata, u Zagrebu. Postao je član Boksačkog kluba Lokomotiva, a nakon povratka s trogodišnjeg služenja vojnog roka, 1952. godine postao je prvak Zagreba pa Hrvatske i potom Jugoslavije.

U finalu državnog prvenstva pobijedio je suparnika koji je težio 147 kilograma, a on sam je imao jedva preko 81. Kao član BK Lokomotive imao je više od 250 borbi, a borio se i pobjeđivao i u Nizozemskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. Iz Lokomotive je 1958. prešao u njemački Stuttgart.

Tamo je ostao 10 godina i nastupao za tri kluba. Kasnije je kao trener radio u Zagrebu i po odlasku u mirovinu živio je u Krapinskim Toplicama. Čak i kada je navršio 90 godina, aktivno je vozio bicikl, nekada i po 30 kilometara dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.