Umro je Dikembe Mutombo. Jedan od najomiljenijih košarkaša ikada

Foto: EPA

LEGENDARNI kongoanski košarkaš Dikembe Mutombo (58) umro je u svom domu u SAD-u od posljedica tumora mozga. Mutombo je obilježio NBA košarku devedesetih i dvijetisućitih. Bio je jedan od najboljih centara svoje generacije, naročito u obrani gdje je dominirao blokadama. Imao je reputaciju igrača preko kojeg je gotovo nemoguće zakucati.

Mutombo je bio naročito omiljen među navijačima zbog svoje zarazne karizme, poznat po svom promuklom glasu, afričkom naglasku i 'finger wagu', njegovom zaštitnom znaku na parketu kada bi nakon uspješne blokade mahao kažiprstom prema protivnicima ili navijačima poručujući im kako ne mogu zabiti uz riječi "No, no, no..." ili rečenicu "Not in my house" (hrv. Ne u mojoj kući) koju su mnogi kopirali.

Bio je jedan od igrača zbog kojih su u NBA-u odlučili zabraniti tzv. 'taunting' odnosno provociranje protivnika napinjanjem mišića, gestikuliranjem ili samo pogledom nakon dobrog poteza. Mnogi navijači oduvijek su bili kritični prema ovome i smatraju kako je zabrana 'tauntinga' ubila dio draži igre.

Četiri puta najbolji defenzivac lige

Mutombo se rodio u Kinšasi 1966. godine. Kada je imao 21 godinu otišao je u Ameriku igrati košarku na koledžu. Denver Nuggetsi izabrali su ga kao četvrti pick na Draftu 1991. godine. Kasnije je još igrao Atlanta Hawkse, Philadelphia 76erse, New Jersey Netse, New York Knickse i Houston Rocketse.

Dva puta je predvodio ligu u skokovima, a tri puta u blokovima. Četiri puta je proglašen najboljim obrambenim igračem lige što je uspjelo jedino još Rudyju Gobertu i Benu Wallaceu. Zbog svoje dominacije pod košem dobio je nadimak Mount Mutombo.

U povijesti NBA lige više šuteva od njega blokirao je jedino Hakeem 'The Dream' Olajuwon, drugi legendarni afrički centar. Bio je visok 218 centimetara, njegov broj 55 umirovili su Atlanta Hawksi i Denver Nuggetsi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.