Šarić objasnio Amerikancima zašto najinteligentniji igrači dolaze s Balkana

Screenshot: YouTube / Denver Nuggets

DARIO ŠARIĆ ulazi u svoju devetu NBA sezonu, a provest će je u Denver Nuggetsima, s kojima je ovog ljeta potpisao dvogodišnji ugovor. To mu je šesti klub NBA karijere, nakon Philadelphije, Minnesote, Phoenixa, Oklahoma Cityja i Golden Statea.

Nuggetsi su predsezonu započeli nešto ranije od većine momčadi jer ih čeka dalek put u Dubai, gdje će 4. i 6. listopada odigrati dvije pripremne utakmice s aktualnim prvacima Boston Celticsima. Nakon tri dana priprema Šarić je podijelio prve dojmove s američkim novinarima.

Govorio je o svojoj ulozi u novom klubu, dugogodišnjem poznanstvu s Nikolom Jokićem, ali i Aaronom Gordonom, koji je bio MVP SP-a U-19 na kojem su sva trojica sudjelovala te objasnio Amerikancima zašto najinteligentniji košarkaši dolaze s Balkana. 

Kakvi su vam prvi dojmovi o klubu?

Impresioniram sam, ovo je jedan od najboljih klubova u ligi posljednjih godina. Svi su nasmijani i sretni, prošle sezone momčad je bila možda malo umorna pokušavajući obraniti naslov, ali sad su svi puni energije. Mislim da ćemo svi zajedno imati dobru sezonu i da možemo ostati posljednji na nogama.

Uklapate li se već u ulogu koju ste očekivali?

Ja sam igrač koji se može prilagoditi na bilo koju situaciju koju trener traži od mene. Bilo da je to više igrati izvana ili iznutra, igrati četvorku s Nikolom ili DeAndreom Jordanom, centra s Čančarom ili Gordonom. Razgovarat ću s trenerom prije svake utakmice o tome kako me u njoj želi koristiti, mislim da se mogu dobro nadopunjavati sa svima.

Prvi dojmovi o treneru Mikeu Maloneu?

Mislim da je vrlo dobar trener, vidim da je energičan i čvrst. Vidi se da ima iskustva. Kad govori, vidiš da ima temelje za to što govori. On je šampionski trener i sjajno je raditi s njim.

Gdje vam je dosad bilo najzabavnije igrati u karijeri?

Zabavno je bilo u ranim danima u Philadelphiji, uživao sam igrati za Phoenix na putu do finala, ali i u bubbleu, sviđala mi se uloga i način na koji igram na početku prošle sezone u Golden Stateu.

Bilo je mjesta gdje je bilo zabavno, ali uvijek očekuješ da će suradnja biti dobra i za tebe i za klub i da ćete zajedno nešto postići. Imam 30 godina i više ne ganjam to da budem velik igrač, nego se želim dobro uklopiti u momčad, biti dobar suigrač, igrati dobro i prije svega imati utjecaj na pobjeđivanje. Zato mi je Denver dobar fit. 

Kako možete biti učinkoviti kad ste na terenu s Jokićem?

Svi trebaju malo vremena da nauče igrati zajedno, ali jasno je da mu se mogu prilagođavati, on je najbolji dodavač u ligi, MVP, nekad će me tražiti da igram više izvana, nekad više iznutra. Ja imam solidan košarkaški IQ, on ima visok košarkaški IQ, razumjet ćemo se.

Samo solidan?

Mislim, ne mogu staviti sebe u istu kategoriju s njim (smijeh).

Ima li sličnosti u sustavu Golden Statea i Denvera?

Da, obje momčadi žele pokretljivi napad, imaju odlične dodavače pod košem u Nikoli i Draymondu Greenu, imaju sjajne šutere oko njih, tako da vidim sličnosti, ali oni imaju Stepha Curryja kojeg ne smiješ ostaviti samog ni pola sekunde, a ovdje se više igra pick and roll Murraya i Jokića, s Gordonom po košem i dva šutera, to je teško braniti i to cijela liga zna.

Aaron Gordon vas je jako hvalio, što mislite o njemu?

On, Nikola i ja smo iste dobi, igrali smo jedni protiv drugih još na Svjetskom U-19 prvenstvu u Češkoj. SAD je osvojio naslov, a Gordon je bio MVP. Tako da se znamo već deset godina. Sjajan je, nevjerojatno se uklapa u ovu momčad, igra na obje strane terena, može prenijeti loptu, vrlo je atletičan, može čuvati svih pet pozicija, a to se ne viđa često.

Nadam se da ću i s njim igrati u tandemu, naučiti kako voli igrati, trebat će nam barem mjesec dana da vidimo tko će imati kakvu ulogu. Jako mi se sviđa AG i njegova igra, već je 10 godina u ligi, cijenim njega i njegove riječi.

Je li vas Nikola već iznenadio kojim dodavanjem?

Ne sjećam se, ali znam da me nekoliko puta iznenadio kad sam ga čuvao (smijeh).

Koliko ovakvo putovanje može pomoći u stvaranju kemije?

Mislim da može. Tako dugačko putovanje može biti zamorno, ali dobro je za momčad da se povežemo, idemo zajedno na večere, naučimo više jedni o drugima. Tamo ćemo trenirati i vidjeti kako najbolje funkcioniramo na terenu. Imamo puno igrača visoke inteligencije koji će naučiti kako igrati zajedno.

Kako ćete provesti let od 17 sati?

Meni je tako svake godine dvaput, već devet godina, nekad let traje 15, 20 sati, nekad ne možeš uhvatiti konekciju pa moraš noćiti u drugom gradu. Naviknuo sam se. Bit će teško, ali barem je direktan let od 17 sati. Mislim da ćemo imati dobra sjedala, bit će OK. Pokušat ću odspavati.

Mnogi kažu da je visoki IQ odlika balkanskih igrača, je li to stvar balkanske košarkaške škole?

Možda. I u Americi ima igrača s visokim IQ-om, ali mi tako učimo igrati od početka. Ne gledamo kako ćemo biti brži od nekoga ili kako ćemo ga predriblati, nego kako ćemo ga prevariti i nadmudriti. Više se radi na tome. Uči se igrati momčadski jer tamo imamo klubove i 12 igrača uči kako igrati zajedno i uklopiti se u momčad, dok u SAD-u uvijek imate jednog ili dva igrača koji će stalno imati loptu i raditi sav posao. Tu ima fantastičnih igrača koje se ne mogu čuvati jedan na jedan, dok se tamo više radi pet na pet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.