Umro je Toto Schillaci (59), senzacija i bajka SP-a 1990.

SALVATORE SCHILLACI, zvani Toto, umro je u 60. godini. Italija oplakuje bivšeg nogometaša koji je na Svjetskom prvenstvu 1990. senzacionalno postao nacionalni heroj i svjetska zvijezda. Schillaci se dugo borio s karcinomom, a nakon što je dobio i tešku upalu pluća te bio priključen na respirator, znalo se da mu nije preostalo dugo.

Na SP je otišao kao anonimus, u sjeni zvijezda Viallija i Baggija. Par tjedana kasnije bio je nacionalni heroj

Reprezentativac Italije postao je igrajući za Juventus, ali je na SP 90. u Italiji otišao kao rezerva. Debelo iza zvijezda Viallija, Mancinija, Carnevalea i, naravno, Roberta Baggija. I onda je s klupe postao i najbolji strijelac SP-a sa šest golova i najbolji igrač. Italiju je odveo do bronce.

Zanimljivo, osim toga je postigao još samo jedan gol za Italiju u ukupno 16 nastupa. Nakon Juventusa je prešao u Inter, ali nikada više nije ponovio igre kao one s SP-a 1990. Karijeru je završio 1997. u japanskoj Jubilo Iwati.

Toto je lik iz nogometne bajke. Pojavio se niotkuda, zabljesnuo na najvećoj pozornici i onda nestao

Zato je priča o njemu prava nogometna bajka, jer se pojavio gotovo niotkuda, i to u 26. godini, zabljesnuo na najvećoj pozornici i onda nestao. Na primjer, poziv na SP izborio je tako što je za Juventus u sezoni 89./90. postigao 15 prvenstvenih golova. 

I onda je iduće sezone, ovjenčan slavom najboljeg strijelca SP-a, postigao samo 5 golova u Serie A. Dakle, u cijeloj sezoni zabio je jedan gol manje nego za manje od mjesec dana bajkovitog SP-a. Zatim su ga sasjekle ozljede i kraj karijere dočekao je u egzotičnom Japanu. 

Ipak, zbog pothvata na Italiji 90. zauvijek živi u srcima ne samo navijača Italije nego i ljubitelja nogometa uopće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.